Воде на претек, али годишње плаћамо 120 милиона КМ за увозну

ATV
Воде на претек, али годишње плаћамо 120 милиона КМ за увозну
Воде на претек, али годишње плаћамо 120 милиона КМ за увозну

Имамо воде на претек а годишње плаћамо 120 милиона марака да би је увезли из других земаља. Пошто је има, требало би да се и извози. То се ради али само у вриједности 27 милиона марака на годишњем нивоу. Полице у трговинама препуне су увозне воде, највише из Србије и Хрватске.

“На неки начин се може мало назвати апсурдом да БиХ увози велике количине воде, иако смо земља која обилује великим бројем извора добре и квалитетне воде и сматрамо да премало ово једно природно богатство користимо у смислу извоза”, каже Ратко Ковачевић, портпарол УИО.

Постоји у овој причи и нешто што се зове конкурентност на тржишту. БиХ нема произвођаче питке воде који могу да парирају онима у иностранству а на све то не може да извезе онилико питке воде колико је потребно трговачким ланцима. Покретање таквог бизниса је скуп посао кажу економисти. За успјех странаца на нашим просторима, сматрају, најзаслужнији је маркетинг.

 ”Произвођачи воде из окружења улажу огромна средства у маркетинг. Јер ви ако имате воду имате један производ који имају сви, без боје, укосу, мириса, ствар је само амбалаже и препознатљивости тог производа. Тако да је кључ цијеле те приче у маркетингу гдје се та вода везује за одређена лица, активности, бренд, традицију итд”, каже Раде Шегрт, уредник портал СЊОТ.

Добар маркетинг продаје било коју робу. Чини се да су маркетиншки стручњаци одрадили одличан посао са питком водом из иностранства јер се одлично продаје. С друге стране, има и оних који предност дају домаћим произвођачима воде и доброј старој чемосвачи.

“А ми толико воде имамо, стварно. Мислим, штета да се увози, ко зна каквог је то квалитета, сумњивог квалитета сигурно. Ја мислим да је наша вода из чесме права вода”, кажу грађани.

По количини питке воде по глави становника БиХ је седма у Европи, а прва у региону.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана