Ујић: Забрињавајућа агресивност илегалних миграната

Срна
Ујић: Забрињавајућа агресивност илегалних миграната

Сарајево - У БиХ се тренутно налази око 6.000 илегалних миграната и посебно забрињава њихова све већа агресивност јер се понашају насилнички и према овлаштеним службеним особама, рекао је директор Служба за послове са странцима Слободан Ујић.

“Доста их користи дрогу и алкохол. У прошлој години смо имали штету вишу од 250.000 КМ у нашем Имиграционом центру. Ту су била лица која су уништавале цјелокупан инвентар. Не слажем се с причом да се мигранте не може процесуирати, тужилаштво то мора радити”, рекао је Ујић.

Он је напоменуо да временске прилике ове седмице смањиле прилив миграната, али ће с побољшањем времена њихов број поново расти, а само у Унско-санском кантону број миграната прије два дана износио је 3.332, преноси “Кликс”.

Према његовим ријечима, у очекивању љетне сезоне Министарство безбједности БиХ и Гранична полиција су на основу оперативног плана тражили додатне снаге на обезбјеђењу границе са Србијом и Црном Гором, за мјеста куда највише пролазе илегални мигранти.

“Ако надлежне институције успију урадити тај дио посла, прво обезбиједити средства, мислим да се можемо заштитити. Подаци из прва четири мјесеца говоре да, у односу на исти период прошле године, имамо двоструко већи број илегалних миграната”, закључио је Ујић.

Он је рекао да је најтежи задатак Службе за послове са странцима кроз биометријске податке утврђивање идентитета и државе из којих долази сваки од илегалних миграната, јер 99 одсто тих људи са собом нема никакав документ.

“Читам у новинама да нас криве за смјештајне капацитете, а ми ту немамо апсолутно никакве надлежности. Ми ту немамо ни финансијске могућности, осим што имамо Имиграциони центар капацитета 100 мјеста и који је стално на горњој граници. Дужни смо с државама из региона радити реадмисију, односно примити странце који су с наше територије илегално ушли у, напримјер, Хрватску”, појаснио је Ујић.

Кључна улога Службе, додао је он, је и безбједносни аспект, јер се након узимања биометријских података и упоређујући их с доступним базама података покушава утврдити која лица могу представљати пријетњу.

Ујић је рекао да се та лица касније изолују, стављају под надзор и протјерује из БиХ.

“Ми смо помогли Унско-санском кантону кад је било најтеже, стављајући под надзор у Имиграциони центар стотињак криминогених особа које су стално правиле кривична дјела, а тужилаштво их није процесуирало. Међутим, ми их не можемо дуго држати ако тужилаштво не води поступак против њих”, рекао је Ујић.

Он је истакао да је Служба за послове са странцима добила средства из буџета као да нема мигрантске кризе.

“Иста средства смо добили као прије три године, кад није било миграната код нас, кад нам није требало 15 возила, кад нам није требало тоне и тоне нафте. Сад нам је потребно најмање још 50 инспектора за странце, а у ове четири године смо добили одобрење за пријем само 14 људи”, рекао је Ујић.

Он је навео да је данас за два дана прилив миграната као што је прије мигрантске кризе био за годину.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана