Турческу: Увођење вјеронауке у школе највећи успјех цркава региона

Срна
Турческу: Увођење вјеронауке у школе највећи успјех цркава региона

Требиње - Професор Универзитета Конкордија из канадског града Монтреала Лучијан Турческу изјавио је вечерас у Требињу да је поновно увођење вјерске наставе у државне школе највећи успјех цркава региона.

“Док је већина земаља усвојила нешто релаксиранији приступ подучавању религије, неке друге имају снажно осјећање да религија треба да буде дио наставног плана и програма, чак иако је не могу учинити обавезном онако како би жељели, због различитих међународних заштита слободе савјести и вјероисповијести”, навео је Турческу на предавању о теми “Религија и Европа након пада гвоздене завјесе”.

Он је истакао да су, што се тиче избјеглица, неке цркве гостољубљивије од других, али да се већина земаља у источној Европи није суочила са већим приливом миграната са Блиског истока, јер су они заинтересовани за богатије земље западне Европе.

Турческу је истакао да се “гвоздена завјеса” користила као политичка, идеолошка и војна реалност подржана од Совјетског савеза након Другог свјетског рата, како би заштитили себе и земље које су потпале под њихову сферу од утицаја западних капиталистичких идеологија.

Он је говорио и о религији у источној и централној Европи и Русији, односно прогону саме религије у периоду комунизма и њеном препороду након пада Берлинског зида и распада Совјетског завеза почетком деведесетих година 20. вијека.

Овај угледни професор приближио је посјетиоцима симпозијума ставове цркве о абортусу, сексуалности, национализму, те вјерској настави у државним школама, али и сарадњи највиших званичника цркава у источној Европи са комунистичким режимом.

“Цркве у региону радије су заузимале активан став када је успостављена демократија и жељеле су да се њихов глас чује код рјешавања одређених проблема”, навео је Турческу.

Он је истакао да већина цркава у региону није заинтересована да доноси регулативе у области сексуалности, а да оне које то, ипак, јесу, нагињу ка екстремном конзерватизму, охрабрујући забрану абортуса, одбацивање хомосексуалности и охрабривање традиционалних породичних вриједности.

“Национализам је нешто што је у већини темаља региона повезано са религијом, али оне земље које су се прикључиле ЕУ, као на примјер Румунија, успјеле су да снизе националистичке тенденције”, навео је Турческу.

Предавањем о теми “Религија и Европа након пада гвоздене завјесе”, које је одржао професор Турческу, у Требињу је завршен Шести симпозијум “Теологија у јавној сфери”.

Симпозијум, који је организовао Центар за философију и теологију из Требиња, у протекла три дана угостио је еминентне стручњаке из различитих друштвених области и теологије, који су посјетиоцима приближили најактуелније теме данашњице, као што су концепти државе, савремена технологија, утицај просвјетитељства, те мир као основа светих списа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана