Србија за реконструкцију школе издвојила 100 хиљада КМ

Срна
Србија за реконструкцију школе издвојила 100 хиљада КМ

Шамац - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић најавила је данас у Обудовцу, код Шамца, да ће основна школа у овом мјесту бити реконструисана, за шта је из средстава Србије већ добијена помоћ од 100 хиљада КМ.

 

 

 

Она је током обиласка Основне школе “Обудовац” рекла новинарима да ће се та средства сада приоритетно користити за санацију и реконструкцију мокрих чворова, али да постоји потреба да се обнови и столарија и кров, што ће се радити уз подршку Владе Републике Српске. 

“Договорили смо да се уради свеобухватна реконструкција овдје, како би дјеца имала боље услове за боравак и рад, као и њихови наставници”, рекла је Цвијановићева и додала да увијек може и из буџета предсједника да издвоји средства неопходна за школе и вртиће. 

Она је истакла да је школа у Обудовцу, према резултатима које постиже, добар примјер. 

Предсједник Српске је током обиласка вртића у изградњи у Обудовцу подсјетила да је Влада Српске обезбиједила у току прошле године 200 хиљада КМ за овај објекат, те да се на тај начин покушава ријешити питање боравка дјеце у предшколским установама. 

 

Према њеним ријечима, вртић ће моћи да прими 50 малишана, а ако буде потребе, чему се искрено нада, капацитети се могу проширивати. 

“Ради се предано, али задовољство је што овдје у Шамцу можемо да говоримо о комбинацији и удруживању средстава, почев од поплава када смо такође имали значајна улагања Србије када је реконструисана још једна школа која је данас сасвим модеран објекат”, рекла је предсједник Српске. 

Она је додала да је ријеч о комбиновању средстава Владе Српске, Србије, као и средстава која долазе из јавних инвестиција и буџета предсједника Српске. 

Цвијановићева је навела да је у претходном периоду Република Српска у основно образовање уложила више од 100 милиона КМ, кроз адаптације зграда и санације. 

Она је истакла да је као предсједник Републике у посљедњих неколико мјесеци, са својим тимом задуженог за овај ресор, обишла многе сеоске школе широм Републике Српске и да су евидентирали прву групу школа које треба реновирати. 

“Има још много потреба. Има сеоских школа у које нико никада није дошао, а које су у прилично лошем стању. Одлучили смо да то буду приоритети”, закључила је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана