Шеранић: Друштво да обезбиједи погодности за стицање вјештина

Срна
Шеранић: Друштво да обезбиједи погодности за стицање вјештина

Бањалука - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је вечерас да друштво са стручног аспекта треба да обезбиједи одређене погодности да дијете са Дауновим синдромом може да стекне одређене вјештине кроз свој раст и доживи потпуни потенцијал.

Он је рекао новинарима, пред почетак обиљежавања Међународног дана особа са Дауновим синдромом у организацији Центра за подршку породицама дјеце и особа са потешкоћама “Дајте нам шансу - Звјездице”, да су ресорно министарство и Влада Српске на путу да омогуће сваком појединцу да доживи потпуни потенцијал, без обзира са каквим се проблемом такав појединац сусреће.

“Мислим да је то ствар инклузије и у неком наредном времену ћемо интерресорно покушати да радимо да унаприједимо системе како би омогућили тим особама да доживе пуни потенцијал”, навео је Шеранић.

Према његовим ријечима, систем социјалне заштите треба да омогући довољан број стручних радника који могу помоћи родитељима дјеце са Дауновим синдромом.

“Међународни дан особа са Дауновим синдромом не треба да буде само данашњи дан, већ и сваки други дан, јер те особе су исте као и ми и пуно треба да радимо да сензибилишемо друштво и припремимо га тако да се те особе не би осјећале другачијима”, нагласио је Шеранић.

Директор Центра “Дајте нам шансу - Звјездице” Жељка Перишић Нинковић рекла је да је сваке године, па и ове, порука манифестације “не изостављајте нас”, што показује колико је важно да лица са Дауновим синдромом развију све своје потенцијале на најбољи могући начин.

“Наши програми су инклузивни, ми се максимално трудимо да у све програме укључимо и типичну дјецу како би на лијеп начин радили на сензибилизацији вршњака”, навела је Нинковићева.

Према њеним ријечима, за дјецу са Дауновим синдромом врло је важно да се укључе у систем образовања, предшколског васпитања и да се развију програми за њихово радно оспособљавање, када напуне 18 година.

Циљ вечерашње манифестације је да се покаже могућност дјеце и младих са Дауновим синдромом, који вриједно вјежбају током цијеле године и да овом приликом покажу јавности шта знају и умију.

Ова манифестација је инклузивног карактера у којој су учешће узели и дјеца из Плесног студија “Гема”, дјеца из Вокалног атељеа “Мама вокс”, те Плесног студија “Сити џез”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана