Сана у опадању, водостај онемогућава уливање Гомјенице која се излива

Срна
Сана у опадању, водостај онемогућава уливање Гомјенице која се излива
Сана у опадању, водостај онемогућава уливање Гомјенице која се излива

Штаб за ванредне ситуације града Приједора утврдио је да водостај Сане са достигнутих 494 центиметра онемогућава уливање Гомјенице чији се ниво у повратном таласу повећава и излива у насеља Муслиманска Гомјеница и Врбице.

Градоначелник Миленко Ђаковић рекао је новинарима касно синоћ, након трочасовног засједања Штаба, да је тражење овог одговора дуже трајало због потенцијалне бојазни да није дошло до оштећења рибњака Саничани, што би, како је оцијенио, могло изазвати много већи акцидент на подручју града. 

“Пошто параметри које сада добијамо говоре да полако пада и Сана, надамо се да ће протоком и смањењем ријеке Сане доћи до истицања и ове критичне воде која је потапала тај простор”, рекао је Ђаковић.

Одбрамбени насипи и вреће са пијеском постављени су на више локација у насељима Рашковац, Тукови, Стари Град, Врбице и Гомјеница, за шта је од “Вода Српске” добијено још 5.000 врећа које су током ноћи пуњене и одвожене на критичне локације.

Ђаковић је напоменуо да се од манифестација које су биле планиране, поводом 16. маја - Дана града, отказују концерт Александре Радовић и свечани пријем, а да ће бити одржани 26. Међународна улична трка, која није отказивана ни у рату, те програм вртића “Радост”, полагање вијенаца на споменике борцима одрбамбено-отаџбинског и Другог свјетског рата и свечана академија.

Водостај Сане је у благом паду и јутрос износи 489 центиметара. 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана