Просјечна плата први пут премашила 900 КМ

Анита Јанковић-Речевић
Просјечна плата први пут премашила 900 КМ

Бањалука - Просјечна нето плата у Републици Српској први пут је премашила 900 КМ, а још већи износи на рачунима могли би обрадовати раднике чији послодавци примијене нови Закон о подстицајима у привреди, који ступа на снагу 1. јула.

Вршилац дужности директора Републичког завода за статистику Јасмин Комић истакао је јуче да је просјечна мајска плата у Српској износила 903 марке, што је у односу на април више за 0,6 одсто.

- То је први пут да је нето плата прешла 900 КМ и у мају ове године у односу на исти мјесец лани номинални раст плате забиљежен је у свих 19 подручја дјелатности - рекао је Комић. Додао је да је највиша просјечна плата од 1.385 КМ исплаћена радницима у области финансија и осигурања, док је најнижи просјечни износ легао на рачуне грађевинаца, односно 623 КМ.

Предсједник Уније послодаваца РС Драгутин Шкребић каже да је на раст просјечне плате утицало то што је дио привредника, због масовног одлива радника, након Нове године повећао цијену рада.

- Та повећања су у просјеку била око десет одсто, а нови раст плата биће могућ од 1. јула, када на снагу ступа Закон о подстицајима у привреди. Међутим, радници не могу очекивати неки велики скок, јер послодавци немају услова за тако нешто. Индустријска производња у првом кварталу ове године је доживјела значајан пад, јер ни у Европи не цвјетају руже. Ако просјечно повећање опет буде десетак одсто, бићемо задовољни - рекао је Шкребић. Додао је да је раст плата најнеопходнији у металној индустрији због недостатка квалификоване радне снаге, али и у сектору грађевинарства и транспорта, с обзиром на то да је и возача све мање.

Шкребић сматра да ће примјеном новог закона, због повластица које нуди, велики дио послодаваца прећи из сиве зоне у легалне токове.

- Већ сада бисмо имали просјечну плату од 1.000 КМ, којој тежимо, када не би било исплата "на руке" и када би сви пословали легално - рекао је Шкребић.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић истакла је да је сваки раст плата добродошао, али да ново повећање мора бити много видљивије.

- У посљедње вријеме је знатан број младих напустио ове просторе и послодавци су силом прилика повећавали плате да не би остали без радне снаге. Озбиљнији скок очекујемо у августу, када радницима буде исплаћивана јулска зарада. Надамо се да ће то најављено повећање значајније погурати просјечну плату, да бисмо дошли до износа од 1.000 КМ - навела је Мишићева. Она је нагласила да је неопходно повећати најнижу плату, јер раст просјечне плате не значи да су свим радницима повећана примања, поготово не онима који добијају најмање новца за свој рад.

- Наш циљ је да најнижа плата, која сада износи 450 КМ, до краја године буде између 550 и 600 марака - казала је Мишићева.

Примјена Закона о подстицајима у привреди омогућиће послодавцима у РС поврат новца за порезе и доприносе од 30 или 70 одсто. Онима који радницима исплаћују плату између 450 и 550 КМ за сваки раст ће бити враћено 30 одсто, док ће се послодавцима чији је радник имао плату 1.000 КМ и од јула добије повећање од 100 КМ, вратити 70 одсто од доприноса уплаћених за то повећање. Кроз то растерећење Влада Српске покушава да повећањем плата у реалном сектору задржали раднике у Српској.

 Раст трошкова

Повећање просјечне плате истовремено је пратио и раст трошкова грађана. Према подацима Завода за статистику цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Српској су у мају у односу на мјесец раније у просјеку повећане за 0,1 одсто, док су на годишњем нивоу веће за 0,6 одсто.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана