Проглашене ванредне мјере заштите од поплава у Новом Граду

Срна
Проглашене ванредне мјере заштите од поплава у Новом Граду

Нови Град - На сједници Штаба за ванредне ситуације у Новом Граду вечерас су на снагу стављене ванредне мјере заштите од поплава.

Водостај ријеке Уне у Новом Граду у 21.00 час износио је 511 центиметара што премашује коту редовних мјера од поплава.

Водостај ријеке Сане на мјерном мјесту пумпна станица град у овој општини је био у стагнацији између 20.00 и 21.00 час, а затим је до 22.00 часа порастао за два центиметра и износи 544 центиметра.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је да је вода ушла у двадесетак стамбених и помоћних објеката и пресјекла више путних комуникација, а проблема има и на магистралном путу Нови Град-Приједор у Драготињи.

“Ситуација је нестабилна и дежурне службе ће бити на терену током ноћи али ће активности бити компликоване због слабе прегледности”, рекао је Дрљача.

Према његовим ријечима, у овој општини је под водом велика површина.

Од поподневних часова вреће са пијеском су постављене на критичне тачке на обалама ријека Уне и Сане.

У Новом Граду ни сутра неће радити основне и средње школе и вртић “Пчелица Маја”.

Сљедећа сједница Штаба за ванредне ситуације биће одржана сутра у 8.00 часова.

Редовне мјере заштите од поплава су на снази при водостају ријеке Сане од 320 центиметара на мјерном мјесту пумпна станица Нови Град.

Кад је у питању водостај ријеке Уне, редовне мјере заштите од поплава на снази су код водостаја 450 центиметара, ванредне на 510, а стање елементарне непогоде кад водостај достигне ниво 540 центиметара. 

Поплављено десетак кућа у Костајници

Водостај ријеке Уне у Костајници у 22.00 часа износио је 452 центиметра што је за два центиметра више него сат времена раније и непрекидно расте. Портпарол општине Александар Пашић рекао је Срни да Уна у овим тренуцима плави десетак породичних кућа у Улици Ранка Шипке.

Он је навео да се домаћинства у овом дијелу града бране зечијим насипима, а активиране су и четири пумпе које испумпавају воду из поплављених објеката.

“Према информацијама које имамо, у Новом Граду Уна сада достиже критичну тачку, а врхунац водостаја очекујемо пред зору”, рекао је Пашић.

Он је додао да је магистрални пут према Козарској Дубици и даље отворен, али се саобраћај због изливања Уне одвија отежано, док су остали путни правци на подручју општине проходни.

Штаб Цивилне заштите, који је у сталном засједању, одлучио је да сутра неће бити наставе у основној и средњој школи, а неће радити ни вртић “Кестенко”.

У општини Костајница ванредне мјере одбране од поплава проглашене су јутрос у 6.00 часова, а водостај Уне у недјељу у 20.00 часова износио је 143 центиметра. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана