Обиљежавање 27 година од злочина над Србима у Брадини

Срна
Обиљежавање 27 година од злочина над Србима у Брадини

БРАДИНА - Служењем литургије у обновљеној Цркви Вазнесења Господњег у Брадини код Коњица почело је обиљежавање 27 година од злочина који су над Србима у овом селу починиле здружене муслиманске и хрватске снаге.

Литургији, коју служи парох коњички јереј Милан Бужанин, присуствују директор Секретаријата за вјере Републике Српске Драган Давидовић, предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац и бројни вјерници.

Обиљежавању 27 година од страдања Срба у Брадини присуствују представници града Источно Сарајево, представници Срба у институцијама Федерације БиХ, делегације из Источне Херцеговине, чланови удружења логораша и породице страдалих.

Након литургије и парастоса страдалима, биће положени вијенци на спомен-обиљежју у црквеној порти.

У Брадини је 25. маја 1992. године на најбруталнији начин убијено 48 српских цивила, а преостали су одведени у логоре или протјерани, њихова покретна имовина је опљачкана, а куће и Црква Вазнесења Господњег запаљени и срушени.

У логорима су живот изгубила још 22 становника Брадине, док се за пет још увијек трага.

Међу 48 убијених Срба у Брадини највише је чланова из породице Куљанин, а страдали су и Вујичићи, Мркајићи, Жуже, Куреши, Глигоревићи, Копривице, Драганићи и Живаци.

Прије рата у Брадини је било 280 српских кућа са око 1.200 становника, а након рата овдје живи само двоје Срба.

За злочине у Брадини правосуђе БиХ до сада није никога осудило, а 8. маја почело је суђење дванаесторици припадника такозване Армије БиХ и ХВО-а за злочине над Србима у овом селу и на подручју општине Коњиц.

Преживјели расељени Срби из Брадине сваке године у мају долазе из свих дијелова Републике Српске и Србије, а неријетко и из прекоокеанских земаља, у обновљену цркву да би одали почаст страдалима и подсјетили на злочине које су починили припадници такозване Армије БиХ, Територијалне одбране, ХВО-а, полиције и муслиманских паравојних формација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана