Крвни притисак и стрес однијели милионе марака

Милијана Латиновић
Крвни притисак и стрес однијели милионе марака

Бањалука - Љекари у Републици Српској лани су прописали 6,58 милиона рецепата за лијекове, што је за око 300.000 мање у односу на годину дана раније, а пацијенти су највише користили медикаменте за кардиоваскуларни, пробавни и нервни систем.

Фонд здравственог осигурања Републике Српске лијекови попијени на рецепт у 2018. години коштали су 66,8 милиона марака, што је за 4,5 милиона мање него годину дана раније, када су за ове лијекове искеширана 71,3 милиона марака.

- Најчешће прописивани лијекови већ годинама су они који дјелују на кардиоваскуларни, пробавни и нервни систем. Најпрописиванији медикамент у прошлој години је лијек генеричког назива “енаприл”, који се користи за лијечење повишеног крвног притиска - навели су у Фонду здравства.

Национални координатор за превенцију кардиоваскуларних болести у Републици Српској Душко Вулић каже за “Глас Српске” да не чуди што су љекари најчешће прописивали лијекове за регулацију крвног притиска јер је старосна граница знатно спуштена, па проблеме с притиском имају и млади.

- Крвни притисак је тихи убица. Веома је изражен генетски фактор, тако да су велике вјероватноће да ће проблеме са крвним притиском имати и они чије су родитеље мучиле те здравствене тегобе. Превенција је неопходна, а осим тога што морају да воде рачуна о терапији коју пропише љекар, обољели би требало да промијене начин живота, избаце из употребе алкохол и цигарете, здраво се хране и што мање нервирају - рекао је Вулић и додао да су мање шансе за настанак срчаног и можданог удара уколико се крвни притисак успије држати под контролом.

Међу често прописиваним лијековима су и седативи и антидепресиви, што потврђује и начелница Службе за психијатрију у приједорској Болници “Др Младен Стојановић” Слободанка Тимарац, наглашавајући да стрес и ужурбан темпо живота “пишу” све више дијагноза депресије и анксиозности код млађе популације.

- На то највише утичу стрес, лоша социо-економска ситуација и генерално лоша ситуација у друштву. Неизвјесна будућност и недостатак посла често су главни окидачи за настанак ових обољења - рекла је Слободанка Тимарац и истакла да је међу младима доста обољелих од болести зависности.

Додала је да старијој популацији често буду прописивани такозвани лијекови за живце.

- Међу обољелима је доста оних којима су неопходни лијекови за смирење. Те дијагнозе су све учесталије јер се, поред кардиолошке или неке друге терапије, обавезно прописују и лијекови за смирење - рекла је она.

Нови стандарди

Душко Вулић истиче да би Српска у овој години требало да усвоји нове европске и америчке препоруке за лијечење високог крвног притиска.

- Радићемо на анализи и усвајању тих препорука, према којима би требало да се у једној таблети нађу два лијека, што се показало као много ефикасније у лијечењу хипертензије - рекао је Вулић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана