Јаче мјере у Српској због морбила

nezavisne.com
Јаче мјере у Српској због морбила

Бањалука - Институт за јавно здравство РС упутио је дописе домовима здравља, приватним амбулантама породичне медицине и приватним педијатријским амбулантама у РС у вези с јачањем мјера за спречавање ширења морбила.

У Институту су нагласили да свакодневно прате појаву и кретање заразних болести како на подручју РС, тако и на подручју ФБиХ, поготово након што је у Кантону Сарајево проглашена епидемија морбила.

“Ово представља ризик за даље ширење морбила међу осјетљивом популацијом”, истакли су у Институту и додали да им је у 2019. години пријављено и лабораторијски  потврђено да је један пацијент оболио од морбила.

У Клиничком центру Универзитета у Сарајеву, односно на Клиници за инфективне болести, како је саопштено из ове здравствене установе, тренутно леже 33 пацијента обољела од морбила, а на дневном нивоу прегледају 15 новообољелих.

На Педијатријској клиници КЦУС смјештено је двоје дјеце, обоје на респиратору због тежих компликација болести. Подсјећају да је једна седмомјесечна дјевојчица и преминула.

Морбиле су врло заразна вирусна болест, која се преноси капљичним путем, а како је обухват вакцинацијом против морбила, рубеоле и паротитиса (МРП) посљедњих година у РС био нижи од неопходних 95 одсто, морају се интензивирати мјере за спречавање ширења болести.

МРП вакцина се, према програму обавезне вакцинације у РС, даје у двије дозе, с навршених 12 мјесеци и са шест година (односно пред упис у основну школу).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана