Хирург из Зенице оперисао путника у авиона

ATV
Хирург из Зенице оперисао путника у авиона
Хирург из Зенице оперисао путника у авиона

Зеничанин Анел Окић, хирург у Кантоналној болници Зеница, није ни слутио да ће му путовање у Колумбију остати доживотно у сјећању, с обзиром на то да је на лету, који је трајао 11 сати, у авиону Боеинг 787 спасио живот Французу.

Како прича за "Дневни аваз", све се догодило на лету Панама - Париз, када је, након три сата вожње, неко упитао да ли међу путницима има неко из медицинске струке јер је једном путнику лоше.

"Без размишљања сам се јавио. Одвели су ме на крај авиона. Тамо сам затекао блиједог момка који је тешко дисао. На кољену, које је било отечено, видио сам рану. Казао је да је био у панамској џунгли и да га је дан прије нешто ујело. Кољено је било инфицирано, а већи дио ноге отекао. Имао је повишену температуру", прича Окић.

Рекао је посади да се рана одмах мора отворити и очистити. Они су му донијели сву потребну опрему, каже Зеничанин, а потом је услиједила операција.

"Стјуарди су ми помогли. Очистио сам рану, евакуирао гној и завио. Сумњао сам да се ради о великој алергијској реакцији, па сам аплицирао и инфузију с хидрокортизоном. Пацијент  је након инфузије и третмана био доста боље, а потом сам му интрамускуларно дао и ињекцију с антибиотиком широког спектра. Све је трајало сат времена", каже Окић.

Када се све завршило, посада и 300 путника у авиону аплаудирали су храбром Зеничанину, који каже да се радило о озбиљној инфекцији која је могла имати кобне посљедице.

"Могло се искомплицирати. Живот би дошао у питање да се развила алергијска реакција, јер је тешко дисао и отицао. Након два сата, јако добро се осјећао. Иначе, Француз је авантуриста и снима клипове по екстремним мјестима. Недуго након захвата, на разгласу су ми захвалили и одали признање за све што сам урадио", истиче Окић.

Не крије да није било једноставно одлучити се на такву интервенцију хиљадама метара изнад земље.

"Највећи страх био ми је да се нешто не искомплицира. И то је увијек страх, јер се некад и најмања операција може искомплицирати. Али, срећа да сам специјалиста хирурхије па су те мале операције нама рутина", говори Окић.

Добио бесплатан лет

Колико су Зеничанину били захвални посада, стјуарди, путници, али и авиокомпанија, говори податак да су га симболично наградили.

"Дошла је главна стјуардеса и рекла ми да сам добио бесплатан лет од 'Аир Францеа' и ваучер да у фрее схопу купим шта желим. Када смо слетјели, пилот ми је захвалио за све што сам учинио", каже Окић.

Путовање у Колумбију са супругом било је 70 путовање овог Зеничанина који воли да обилази свијет.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана