Гориво скупље до 10 фенинга

nezavisne.com
Гориво скупље до 10 фенинга
Гориво скупље до 10 фенинга

Бањалука, Сарајево - Гориво у БиХ је у протеклој седмици у односу на седмицу раније било скупље и до 10 фенинга по литру.

Ако нам је за утјеху, на почетку ове седмице није дошло до нових корекција, али возачи страхују да ће се то убрзо десити, с обзиром на кретања на свјетском тржишту, одакле су се трендови, бар када је ријеч о поскупљењима, увијек слијевали и у БиХ.

По информацијама Спољнотрговинске коморе БиХ, ослоњене на податке Међународне уније друмског саобраћаја, у претпрошлој седмици смо бензин 95 плаћали 2,16 КМ, за бензин 98 требало је издвојити 2,31, а за литар дизела 2,26 КМ.

Већ у прошлој седмици дизел је поскупио и коштао 2,36 КМ, а нарасла је и цијела бензина 98 - на 2,36 КМ, док бензин 95 није поскупљивао.

Цјеновници су јуче били на прошлоседмичном нивоу, али информације којим располажу возачи нису оптимистичне.

“Ми смо још прије десетак дана имали информацију да треба доћи до поскупљења горива, с тим што на бензинској пумпи гдје ја точим није било корекција. Међутим, очекује се да се то догоди сваки дан”, рекао је за “Независне” Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за међународни и унутрашњи транспорт РС.

По његовим ријечима, свако поскупљење горива је представницима ове бранше попут омче око врата.

“Ми уназад десет година нисмо успјели да дигнемо цијену превоза, малте не ни жути фенинг. Свако поскупљење горива нама је огроман проблем, јер ми цијене својих услуга не можемо дићи”, жали се Грбић.

Према подацима Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС, у Бањалуци у протеклом периоду нису расле цијене горива.

“Незахвално је процјењивати шта би се могло десити у наредном периоду када је ријеч о цијенама горива, али засад нема најава да ће доћи до промјена”, рекли су за “Независне” из ове групације.

Један Бањалучанин каже да више нема смисла да цијене горива скачу и да се то правда кретањем на свјетском тржишту јер је наш стандард ионако лош.

“Планирам што више да се возим бициклом на посао, видим многи то ће раде, како бих уштедио бар мало”, рекао је он.

Иначе, на свјетским тржиштима су цијене нафте порасле и прошле седмице, досегнувши нови највиши ниво од новембра прошле године, што је понајвише посљедица смањења понуде из Венецуеле, Ирана и Либије.

Како јављају агенције, на лондонском тржишту је цијена барела прошле седмице порасла за 1,7 одсто, односно на 71,55 долара, док је на америчком тржишту барел поскупио 1,3 одсто, на 63,89 долара.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана