“Електропривреда” преузима снабдијевање великих индустријских купаца

Срна
“Електропривреда” преузима снабдијевање великих индустријских купаца

Бањалука - Матично предузеће “Електропривреда Републике Српске” /ЕРС/ и њена Дирекција за снабдијевање електричном енергијом од 1. септембра преузимају снабдијевање великих индустријских купаца, док ће домаћинства и комерцијалне купце и даље снабдијевати дистрибутивна предузећа.

Сви купци електричне енергије који се снабдијевају код резервног снабдјевача имају право на резервно снабдијевање најкасније до 1. септембра, до када су дужни да изаберу снабдјевача квалификованих купаца на тржишту, саопштено је из ЕРС-а.

У саопштењу се додаје да је то у складу са Правилником о снабдијевању квалификованих купаца електричном енергијом који је донијела Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске.

Из “Електропривреде” појашњавају да су до сада дистрибутивна предузећа као резервни снабдјевачи електричном енергијом, имала улогу да снабдијевају купце, међутим, електродистрибутивна предузећа према важећем Закону о електричној енергији Републике Српске немају право на дозволу за трговину и снабдијевање електричном енергијом.

“Матично предузеће једини је субјекат унутар Мјешовитог холдинга жЕРСж који посједује дозволу за трговину и снабдијевање електричном енергијом, на основу које има право да слободно уговара услове снабдијевања са крајњим купцима по тржишним принципима”, истичу у ЕРС-у.

У саопштењу се наглашава да се ово не односи на све потрошаче.

Од 1. септембра Матично предузеће ЕРС-а и њена Дирекција за снабдијевање електричном енергијом, преузимају снабдијевање великих индустријских купаца на напонском нивоу 110, 35 и 10 /20/ киловолта, а ријеч је о нешто више од 1.000 купаца.

Снабдијевање осталих купаца, а то су домаћинства и комерцијални купци, и даље ће вршити дистрибутивна предузећа.

“Отварањем тржишта електричне енергије, сви купци у Републици Српској стекли су право слободног избора снабдјевача по цијенама утврђеним на тржишним принципима. Све електропривреде у региону су већ извршиле раздвајање дјелатности дистрибуције и снабдијевања”, наглашавају у ЕРС-у.

У саопштењу се додаје да је овај процес био неминован, у складу са прихватањем трећег енергетског пакета и процеса реструктурисања енергетског сектора.

На овај начин омогућен је једноставнији улазак на тржиште и равноправност учешћа свих корисника дозволе за трговину и снабдијевање електричном енергијом, додају из ЕРС-а.

У наредном периоду ЕРС ће се, како наводе, обратити свим индустријским купцима са приједлогом за закључење уговора за потпуно снабдијевање електричном енергијом.

“ЕРС је национална компанија која нуди квалитет и поузданост снабдијевања, али и најповољније цијене које владају на тржишту електричне енергије. Циљ је да ЕРС остане главни снабдјевач електричне енергије у Републици Српској, да јача и развија енергетски сектор, јер тиме јача и Републику Српску, а истовремено се води рачуна о нашим грађанима”, наводе у ЕРС-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана