Држава пред тужбом због отровног уља у Бањалуци

nezavisne.com
Држава пред тужбом због отровног уља у Бањалуци

Бањалука - Држава је знала за ту ситуацију с уљем, а ипак је продала земљиште, тако да размишљам да се консултујем са правницима и да тужим државу, рекао је за "Независне" Ранко Лукић, власник фирме "Лукић инвест", који је купио земљиште некадашње "Инцелове" енергане на којем се налази канцерогено уље.

"Држава већ 20 година зна за ту ситуацију и стечајни управник продаје земљиште Нијемцима, Нијемци продају Хрватима, а Хрвати продају мени и нико не указује на ту ствар. Држава је врло добро упозната с тим и располаже свим подацима, али их таји", истакао је Лукић за "Независне". Како је нагласио, намјеравао је ту да гради складиште, с обзиром на то да се бави производњом папирних кеса, али сада је, како каже, након овог догађаја све упитно.

"Према мојим сазнањима, цијели 'Инцел' је такав, а не само земљиште које сам ја купио. Треба испитати комплетно земљиште да се види какво је стање", навео је Лукић.

Наиме, како су пренијели поједини медији, комисија Европске уније је још 2005. године дала велику количину новца да се обаве провјере и анализе свега што се налази у кругу "Инцела" и, како је речено, још тада су надлежни информисани да постоји велика количина уља пиралена у кругу овог предузећа. Како је наведено, још 2016. године било је одлучено да отровно уље пирален које се у марту запалило у бањалучком "Инцелу" и замало изазвало еколошку катастрофу, буде уништено, али та одлука није реализована.

Како је за "Независне" рекао извор из Пословне зоне Бањалука, уколико се испостави да је уље, које се налази у земљишту заиста канцерогено, Пословна зона је спремна да органима помогне како би се тај проблем што прије и успјешније ријешио.

"Ради се о тој фирми 'Енергетика', која је у стечају. Они су били посебна фирма која се бавила производњом струје некад давно, то је бивша 'Инцелова' енергана и нема генерално никакве везе са Пословном зоном већ 15 година", казао је извор "Независних" те додао да зона нема никакве везе ни са пожаром који је недавно избио у кругу "Инцела".

"Ако је ситуација заиста таква како је представљено у медијима и ако има тих материја, наравно да смо ту да помогнемо и да смо на услузи. Вјероватно постоји неки начин да се то очисти и ријеши, као и све друго што се може урадити", истакао је наш извор.

Подсјећања ради, након што је дошло до пожара и горења уља пирален, ангажована је Еколошка инспекција града Бањалука, која је обавила вјештачења и потврдила да је земљиште код енергане пуно пиралена и других тешких метала. О резултатима вјештачења обавијестили су Инспекторат РС, а они сматрају да је неопходно извршити додатна узорковања ширег простора Пословне зоне, ради сагледавања комплетног чињеничног стања и могућих начина санације и спречавање загађења. Они сматрају да се у рјешавање овог случаја мора укључити Влада РС, посебно због обезбјеђивања финансијских средстава за санацију контаминираних локација.

Како је објавио Мондо, касније су услиједиле додатне контроле у којима је, како је у петак објављено, Институт за заштиту и екологију РС утврдио да је земљиште у Пословној зони "Инцел" загађено остацима уља пирален и другим тешким металима. У Цивилној заштити РС речено је да су ризици од загађења приликом цурења уља (посебно пиралена) могући и да посљедице могу бити веома негативне.

Траже хитну сједницу

Саша Чекрлија, потпредсједник Градског одбора ППД-а Бањалука, затражио је одржавање хитне сједнице Скупштине града на којој би се расправљало о загађењу земљишта у Пословној зони "Инцел", на које указује извјештај Републичког института за заштиту и екологију.

Чекрлија је напоменуо да је још 2005. године постојао извјештај у коме је скренута пажња да се у кругу "Инцела" налазе канцерогена уља која имају штетне посљедице по становништво те да су јасно дате назнаке шта треба радити, у којем периоду и колико ће све то коштати.

Мирна Савић, одборник Клуба Савеза за промјене у Скупштини града, каже да жели појашњење стручњака о проблему у "Инцелу" те одговоре на питања колико је све то опасно за становнике и да ли су угрожени људи који свакодневно долазе у ову пословну зону на посао, а од надлежних тражи да се обрате грађанима и кажу како да поступају. (Срна)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана