Ђаци подбацили на тесту из математике

Анита Јанковић-Речевић
Ђаци подбацили на тесту из математике

Бањалука - Ученици деветих разреда широм Српске, који су у склопу експерименталне мале матуре рјешавали тестове из математике и српског језика, показали су мањи ниво знања у односу на лани, а како би утврдили шта је разлог лошијих резултата, стручњаци ће у наредном периоду спровести детаљне анализе по школама.

 

 

 

 

 

 

 

 

Према подацима које је Републички педагошки завод РС доставио “Гласу Српске”, проценат ријешености тестова из српског језика износи око 57 одсто, а из математике свега 29,51 одсто. Тестирање, које је средином прошле седмице спроведено у 94 од 187 основних школа у РС, показало је да највиши ниво знања из оба предмета имају ђаци из Херцеговине, а одмах иза њих су бањалучки основци. Треће мјесто у познавању падежа, глагола и сложених математичких задатака заузели су ђаци регије Бирач, а најмање знања из српског језика показали су основци из Добоја, док су из математике били најлошији ђаци из сарајевско-романијске регије. 

 

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић задовољан је начином на који је спроведена процедура тестирања, али је незадовољан резултатима из математике који су знатно лошији него лани.

- На узорку од 21 основне школе прошле године резултат из српског језика је био приближан овогодишњем, међутим, из математике је лошији за десет процената, с обзиром на то да је лани успјешност ријешености тестова из математике била близу 40 одсто - рекао је Дамјановић.

Он је навео да ће у наредном периоду бити спроведена анализа по одјељењима и школама како би утврдили шта је узрок лоших резултата.

 - Један од разлога би могао бити тај што је лани на тестовима било двије трећине задатака из збирке задатака, а остали слични задацима у збирци. Ове године половина задатака је била из збирке, док је друга половина била слична - навео је Дамјановић.

Предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије Мирослав Попржен каже да је резултат експерименталне мале матуре у другом плану јер је примарни циљ довођење процедура до савршенства.

- С обзиром на то да резултати тих тестова не утичу на упис ђака у средње школе, тешко је мотивисати ученике. Презадовољан сам што су се уопште појавили у великом броју - рекао је Попржен.

С њим се слаже и предсједница Актива директора основних школа сарајевско-романијске регије Данијела Мрда.

- Тачно је да је показани ниво знања слабији него лани, али мислимо да је разлог то што дјеца знају да тестирање не утиче на упис у средње школе. Обавезе које су имали у овој школској години, а било их је заиста много, вјероватно су им одвукле пажњу па се нису апсолутно посветили припрема за малу матуру - навела је Мрда.

 

* Ријешеност тестова (у %)

                         српски језик         математика

Херцеговина              63,55                  39,92

Бањалука                 61,21                   34,73

Бирач                     60,13                   29,24

Приједор                  56,46                   24,69

Семберија                 54,64                   28,55

Сарајевско                53,11                   24,17

-романијска регија

Добој                      52,38                   25,32

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана