Без иједног првачића 92 подручне школе

Анита Јанковић-Речевић
Без иједног првачића 92 подручне школе

Бањалука - Ниједан првачић идуће школске године неће сјести у клупе у чак 92 подручна одјељења основних школа у Српској, а да је ситуација забрињавајућа потврђује и податак да су три централне школе у први разред уписале свега три или четири ђака.

Да су учионице све празније и да је дугогодишњи тренд смањења уписаних ђака незаустављив показује податак према којем је Основна школа “Ћирило и Методије” у Трнопољу код Приједора овог прољећа уписала око пет пута мање првачића него претходних година.

Директорица ове школе Маја Бјељан каже да су уписали укупно четворо дјеце у централној и једној подручној школи, док ће два подручна одјељења остати без првачића.

- Ова година је дефинитивно подбацила, јер смо лани имали 19 првачића, а годину раније приближно томе. У подручним одјељењима у Петровом Гају и у Јаругама није уписано ниједно дијете, а до таквог стања је довела лоша демографска слика - рекла је Бјељанова.

Према подацима Министарства просвјете и културе РС, свега три првачића на јесен ће имати ОШ “Јосиф Панчић” у Козицама код Оштре Луке, чији директор Лазар Вулин каже да због лоше демографске слике и миграција годинама кубуре са мањком броја ђака. Прича да је школа прије рата имала више од 700 основаца и пет подручних одјељења, а да су сада спали на централну школу, у чије клупе ће у септембру сјести свега 19 ученика од првог до деветог разреда.

- Три ђака, нажалост, за нас нису мало и када смо видјели да ће их бити толико били смо пресрећни, јер су иза нас много горе године. Лани смо уписали само једног првачића и искрено се надам да ће се тренд пада броја ученика зауставити, али према подацима са терена ситуација није оптимистична - рекао је Вулин и додао да су ову школску годину завршили са 23 основца, те да их је током године напустило двоје ученика, који су се са породицом преселили у Бањалуку и Словенију.

Свега троје малишана у први разред је уписала и Основна школа “Раде Маријанац” у Стројицама код Шипова и то два у подручно одјељење у Новом Селу, а једно у централној школи.

- У подручном одјељењу у Бабићима нисмо уписали ниједно дијете и тако је трећу годину заредом. Од септембра ћемо у том селу имати свега три ђака, због чега сам писао молбу ресорном министарству да не затварају то одјељење, али евидентно је да је на издисају и да би катанац у браву могли ставити у септембру 2020. године - каже директор ОШ “Раде Маријанац” Мирко Пиљић. Додао је да школа сада броји 68 ђака, а прије деценију имали су више од 110 ученика.

- Села која гравитирају око наше школе одумиру, јер је основна дјелатност становника пољопривреда, од које се тешко живи, због чега млади све више одлазе у Словенију и Њемачку - навео је Пиљић.

У Министарству просвјете и културе РС истичу да је у школску 2019/2020. годину уписано 9.293 ученика, а иако је то за 438 првачића мање него лани, наглашавају да немају у плану рационализацију школске мреже.

- Имајући у виду да сваке године до септембра буде уписан додатни број ученика, очекујемо да ће до почетка школске године бити још уписаних. Поређења ради, у априлу и мају 2018. године уписано је 9.600 првачића, док је, према подацима из годишњих планова рада школа, у школској 2018/2019. години, у првом разреду био 9.731 првачић - рекли су у Министарству просвјете и додали да је у општинама Калиновик, Крупа на Уни и Дринић уписано најмање првачића, свега њих осам.

Највише уписаних

Према подацима Министарства просвјете и културе РС, највише првачића уписано је у Бањалуци, Бијељини, Добоју и Приједору.

- Највише првачића биће у школама “Бранко Радичевић” у Бањалуци и то 203 ученика, затим у школи “Кнез Иво од Семберије” у Бијељини - 186 првачића, а слиједе их школе “Свети Сава” у Добоју и “Вук Караџић” у Бијељини, у чије ће клупе од септембра сјести 166 првачића - навели су у министарству.

 

*Број уписаних ученика у први разред (по годинама)

2010 - 10.658

2011 - 10.501

2012 - 10.154

2013 - 10.133

2014 - 10.505

2015 - 10.517

2016 - 10.202

2017 - 9.676

2018 - 9.731

2019 - 9.293

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана