Занатлије радије бирају илегалу

Милијана Латиновић
Занатлије радије бирају илегалу

Бањалука - Да сива економија у Републици Српској не посустаје показују подаци да је у скоро 90 одсто контрола утврђено да су предузетници радила без регистроване дјелатности, док представници занатлија кажу да страх од неизвјесне будућности тјера у илегалу.

У Инспекторату РС наводе да су са Пореском управом РС почетком прошлог мјесеца појачали контроле с циљем сузбијања сиве економије.

- Републичка тржишна инспекција је у дијелу својих надлежности извршила 41 контролу код физичких лица која су оглашавала и обављала различите услужне дјелатности, као што су производња и продаја бетонске галантерије, намјештаја, одржавање и поправка моторних возила, тапетарске и ауто-лимарске услуге и слично. У 35 случајева утврђено је да контролисана лица нису била регистрована за обављање послова које су вршили - навели су у Инспекторату РС за “Глас Српске”.

Додају да су тим лицима инспектори издали рјешења о забрани обављања дјелатности, која остају на снази све док не обезбиједе рјешење надлежног органа којим се одобрава обављање дјелатности.

- Због других неправилности, као што је промет робе без поријекла или неажурне пословне књиге, инспектори су рјешењем налагали отклањање неправилности. Контролисаним субјектима изречене су новчане казне у вриједности од око 17.000 КМ - рекли су у Инспекторату.

Нагласили су да циљ контролних органа није кажњавање, већ увођење пословања у законске оквире, те апеловали на физичка лица која пружају овакве врсте услуга да не чекају долазак инспектора, већ да самостално покрену процедуру регистрације.

Директор Занатско-предузетничке коморе РС Јовица Братић каже да је поражавајуће да је толико контролисаних радило илегално.

- Знамо да сиве економије има и да ћемо је веома тешко искоријенити репресивним мјерама, али ситуација је из дана у дан све гора - рекао је Братић. На питање због чега занатлије не легализују дјелатност, Братић истиче да су несигурност у опстанак посла и неизвјесна будућност највећи проблем.

- Не треба много новца да легализујете посао, али упркос томе много је оних који радије раде на црно. Воде се паролом радиће док имају посла или отићи у иностранство. Неуједначена пореска политика и страх од неизвјесне будућности тјерају у илегалу - рекао је Братић.

Додаје да је занатство у Републици Српској  у озбиљној кризи.

- Најбоље рјешење било би увести паушал па ко може нека плати и ради, а ко не може нека затвори радњу - истакао је Братић.

Контроле

У Инспекторату РС истичу да су контроле на подручју цијеле Републике обављали инспекцијски тимови. Акценат је, наглашавају, стављен на регистрацију субјеката, легалност робе у промету, издавање фискалних рачуна и пријаву радника, те контролу и наплату доприноса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана