Врховни суд одбио жалбу Боске, Крајина осигурање не мора да плати 6,3 милиона КМ

Capital.ba
Врховни суд одбио жалбу Боске, Крајина осигурање не мора да плати 6,3 милиона КМ

Бањалука – Робна кућа "Боска" изгубила је пред Врховним судом Републике Српске вишегодишњи спор у којем је од бањалучког "Крајина осигурања" покушала наплатити 6,3 милиона КМ.

Пресудом Врховног суда Републике Српске, коју је објавио портал "capital.ba", одбијена је ревизија "Боске" изјављена против пресуде Вишег привредног суда Бањалука из септембра 2018. године, којом је одбачена њихова жалба.

Првостепеном пресудом Окружног привредног суда у Бањалуци од 12. априла 2018. године одбијен је тужбени захтјев РК "Боска" којим је тражила да се "Крајина осигурање" обавеже да јој плати 6,3 милиона КМ и то 5,6 милиона КМ на име неоснованог богаћења и 743.217 КМ на име накнаде штете.

Ту пресуду је потврдио и Виши привредни суд у Бањалуци, након чега је РК "Боска" уложила ревизију.

"Правилан је закључак нижестепених судова да је тужени кроз извршни поступак остварио принудну наплату на основу рјешења надлежног суда, тако да није тачна тврдња ревидента да на његовој страни постоји неосновано обогаћење у износу од 5,6 милиона КМ", наведено је у образложењу пресуде Врховног суда Републике Српске.

Правни заступник "Крајина осигурања" Александар Сајић каже да је очекивао овакву одлуку јер су потраживања "Боске" неоснована, док је директор "Боске" Љубомир Дакић рекао да нема овлаштења да даје изјаве, преноси поменути портал.

Сајић је истакао да је овај спор посебно важан и због тога што, како тврди, он није био исказан у проспекту када је Навин Агарвал куповао акције овог друштва, што је касније искористио за покретање арбитраже против Републике Српске и БиХ.

"Сад се показује да он није преварен у смислу да је због тога претрпио некакву штету, јер је 'Крајина' добила тај спор", казао је Сајић.

Спор између "Боске" и "Крајина осигурања" траје још од 2012. године, а претходила му је тужба коју је "Крајина" покренула против "Боске" због неиспуњења уговора о осигурању захтјевајући исплату 2,8 милиона КМ. С обзиром на то да "Боска" није одговорила на тужбу, Основни суд је усвојио тужбу и обавезао је да плати "Крајини" тражени износ.

Међутим, правни заступници "Боске" су тврдили да робна кућа тужбу никада није добила и да због тога није могла да достави одговор, те је због тога "Боска" 2012. године поднијела тужбу и против Републике Српске и против "Крајина осигурања", наводећи да је због пропуста бањалучког Основног суда морала тај новац да исплати "Крајини", подсјећа "capital.ba".

Вишегодишњи спор добио је епилог пресудом Окружног привредног суда Бањалука од 22. јуна 2016. године којом је тужба "Боске" одбијена, а након што су уложили жалбу, ту пресуду је у марту 2017. године потврдио и Виши привредни суд. На ту пресуду "Боска" је  уложила ревизију Врховном суду РС који је дио жалбе који се односи на "Крајину" приватио и поступак вратио на поновно одлучивање, а дио који се односи на Републику Српску одбацио.

Након тога поступак је кренуо испочетка, РК "Боска" је повећала тужбени захтјев, али ни и у поновном поступку није успјела да докаже основаност својих навода те су судови одбацили тужбу, а то је сада потврдио и Врховни суд Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана