Власник “Римац аутомобила” постао најбогатији човjек у Хрватској

index.hr
Власник “Римац аутомобила” постао најбогатији човjек у Хрватској

Загреб - Мате Римац постао је најбогатији човjек у Хрватској након што су у његову компанију ушли Хјундаи и Киа.

Економиста Ивица Бркљача израчунао је, према информацијама о власничкој структури које је изнео сам Римац, да “Римац аутомобили” вриједе 4,3 милијарде куна (око 580 милиона евра).

Како Римчев удио износи само нешто мање од 50 одсто, то је износ од око две милијарде куна (око 270 милиона евра), што га сврстава на сам врх љествице најбогатијих људи у Хрватској, преноси index.hr.

Портал подсјећа да су Хјундаи и Киа недавно одлучили да уложе 80 милиона евра у “Римац аутомобиле”.

Римац је тада објаснио да, послије те одлуке, посједује 47,7 одсто “Римац аутомобила”, кинески Камел груп има 14 одсто, Хјундаи 11 одсто, Порше 10 одсто, Киа 2,7 одсто, а да су остало мањи удијели досадашњих улагача из 2012. и 2013. године.

Ако је за 13,7 одсто власништва плаћено 80 милиона евра, једноставном математичком операцијом долази се до тога “Римац аутомобили” на тржишту вриједе 584 милиона евра или више од 4,3 милијарде куна, израчунао је Бркљача.

Како би показао колико је то невјероватно висока бројка, Бркљача је на свом Фејсбук профилу указао на то да тржишна капитализација највеће хрватске туристичке компаније Валамар ривијера, која држи десетину укупног категорисаног туристичког смештаја у Хрватској, на берзи износи 5,1 милијарду куна.

“Римац аутомобиле” је 2009. године основао Мате Римац, тада стар 21 годину, пројектом конверзије старог аутомобила на електрични погон.

Тај аутомобил 2011. поставио је пет Гинисових свјетских рекорда.

“Римац аутомобили” данас развијају и производе кључне системе електропогона за многе свјетске аутомобилске компаније, наводи index.hr.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана