У Санкт Петербургу потписани уговори вриједни 44,6 милијарди евра

РТРС
У Санкт Петербургу потписани уговори вриједни 44,6 милијарди евра

За три дана трајања Међународног економског форума у Санкт Петербургу оборени су многи рекорди. Потписано је чак 650 уговора на суму од око 44,6 милијарди евра, а ту је ријеч само о оним уговорима који се не сматрају комерцијалном тајном.

Оборен је рекорд и по броју учесника, будући да је овогодишњи форум окупио 19.000 људи из 145 земаља свијета. Највеће делегације биле су из Кине, одакле је допутовало око хиљаду званичника и бизнисмена, на челу са предсједником Си Ђинпингом, и из САД, одакле их је било 520.

Форуму су присуствовали лидери шест земаља, као и генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш.

И српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић учествовали су на Међународном форуму у Санкт Петербургу. 

Представљено је 1.300 страних компанија и више од 2.500 руских, а чак 4.814 акредитованих новинара пратило је овај догађај.

И овај форум, кога многи упоређују са швајцарским “Давосом”, показао је да упркос покушајима изолације међународни бизнис не прекида плодотвнорну сарадњу са Русијом.

Најзначајнији догађај форума било је пленарно засиједање на коме су, поред осталих високих гостију, учествовали и председници Русије и Кине — Владимир Путин и Си Ђинпинг. 

Догађаје на форуму објединио је мото: “Формирање агенде одрживог развоја”, а генерални секретар УН Антонио Гутериш позвао је свјетске лидере да “покажу мудрост да не бисмо поново склизнули у Хладни рат”. Према његовим ријечима, раније је свијет био биполаран, онда је постао мултиполаран, а сада је хаотичан. Али управо сада, указао је он, сазрело је разумијевање да би требало да тежимо правичној глобализацији. Традиционално, поред економских и (гео)политичких, разматрана су и енергетска питања. Говорећи на једној од панелних дискусија, шеф “Росњефта” Игор Сечин је рекао да се притисак на енергетска тржишта повећава. У овом случају, главни проблем је политика актуелне америчке администрације, нагласио је он.

Сечин је изразио мишљење да САД у великој мјери користе енергетику као политичко оружје, а санкције или њихова пријетња имају деструктиван ефекат на тржиште.

Поред споразума и пословних разговара, за три дана трајања форума у изложбеном центру “Експофорум” гости су могли да виде и роботе који разговарају, играју, пјевају, шале се, изложбе слика, луксузни аутомобил руске производње — златни седан “аурус сенат”, штандове од ружа, бројне иновације и још много тога.

Пословни простор и мјесто одржавања свечаних пријема “Експофорума” били су украшени херојима Пушкинових дијела, пошто се ове године навршава 220 година од рођења славног руског песника Александра Пушкина.

На једном од штандова обележена је 150. годишњица стварања Мендељејевог периодног система елемената. Ту је радио хемијски бар, налик лабораторији, са разним напицима на бази азота и тајних састојака. Велику пажњу привукао је робот Питагора, којег су склопили руски ђаци.

Руска компанија “Уралхим”, која се бави производњом минералног ђубрива, украсила је свој штанд са 100 хиљада ружа. 

Учесници форума истичу да лијеп ентеријер ствара пријатну атмосферу за пословне разговоре, а судећи по резултатима, они су били више него успјешни.

Међународни економски форум у Санкт Петербургу одржава се од 1997. године, а од 2005. под покровитељством предсједника Русије Владимира Путина. Главни задатак форума је подршка конструктивном дијалогу, усмјереном на успостављање и јачање односа између држава, пословних кругова и компанија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана