Радници траже стечај “Житопромета”

Милијана Латиновић
Радници траже стечај “Житопромета”

Бијељина - Радници бијељинског “Житопромета” донијели су јуче одлуку да поднесу захтјев за отварање стечаја у том предузећу након што је пропао покушај продаје некадашњег млинско-прерађивачког гиганта купцима из Израела.

 

Потврдио је то за “Глас Српске” предсједник Синдикалне организације “Житопромета” Душан Томић након састанка са већинским власником предузећа Слободаном Павловићем.

Томић је казао да су радници изгубили сваку наду да ће проблем у том предузећу бити ријешен и да једини излаз виде у стечају.

- Од продаје фирме израелској компанији нема ништа. Лично сам присуствовао састанку на којем је био и представник те израелске фирме, али је то пропало. Поново смо преварени и донијели смо одлуку да већ данас идемо у Окружни привредни суд у Бијељини да поднесемо захтјев за покретање стечаја - рекао је јуче Томић.

Истакао је да су дуговања “Житопромета” премашила пет милиона марака те да, упркос томе што не може да измири те дугове, Павловић не жели да прода предузеће.

- Павловић нам је свима јавно рекао да своје акције неће продати до посљедње капи крви. Очигледно је да су 127 радника “Житопромета” таоци једног човјека - тврди Томић.

Павловић је јуче рекао да нема времена да коментарише ове оптужбе радника.

- Не могу ништа да вам одговорим, хвала - кратко је казао Павловић.

Купац из Израела појавио се прије неколико дана, када је на састанку са менаџментом “Житопромета” договорено да купи предузеће и измири дио дуга према радницима до 21. јуна, за када је била заказана примопредаја. Међутим, према ријечима запослених, и тај покушај оживљавања некадашњег гиганта је пропао.

Проблеми у овом млинско-прерађивачком предузећу гомилају се од прошле године, када су силоси предузећа испражњени, пшеница продата, а новац исплаћен ратарима.

Управа “Житопромета” запослене је у новембру прошле године послала на чекање до фебруара, а с обзиром на то да ни тада нису створени услови за почетак производње, чекање је продужено до 1. априла. Међутим, и након тог датума агонија радника је настављена.

Производња

Запослени у “Житопромету” истичу да би најсрећнији били да производња у том предузећу поново почне. 

- Жетва пшенице је већ почела. И да се нађе неко рјешење, морали бисмо претходно обавити техничке и хигијенске припреме, те организовати запослене за прихват житарица - рекли су радници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана