Позитивни привредни трендови у Српцу: Чисте дугове и запошљавају рекордан број људи

Дејан Јовичић
Позитивни привредни трендови у Српцу: Чисте дугове и запошљавају рекордан број људи

Србац - Да је Србац на добром путу да се извуче из дугогодишње економске и финансијске кризе свједоче позитивни трендови који владају у посљедње три године, један је од закључака јунског засједања србачког парламента.

Од 2016. године смањене су краткорочне обавезе са 6,8 на 4,2 милиона марака, а у прошлој години забиљежено је и повећање укупно остварених прихода за око 162.000 КМ у односу на план.

Начелник Одјељења за финансије Владимир Гужвић рекао је да је успостављена текућа ликвидност буџета и избјегнуте принудне наплате са којима је локална управа у протеклом периоду имала проблема.

Према његовим ријечима, по преузимању дужности крајем 2016. године затекли су 660.000 КМ неплаћених обавеза за порезе и доприносе и 300.000 КМ за обавезе по основу емисија обвезница, као и 400.000 КМ по дугорочном кредиту.

- Те обавезе пријетиле су да дође до блокаде рачуна и застоја у исплати личних доходака. У таквој ситуацији морали смо да радимо трећу емисију обвезница како бисмо могли нормално функционисати, што се показало као добар потез јер све обавезе сада редовно измирујемо - истакао је Гужвић. То се одразило и на стабилизацију пословања јавних предузећа и установа, нарочито оних који су имали огромне дугове. Тако је од прошле седмице омогућено да радници Центра за културу и спорт и Туристичке организације након шест година коначно овјере здравствене књижице.

- Поред санирања дугова за порезе и доприносе, успјели смо да измиримо добар дио заосталих личних доходака радника ових установа и обезбиједимо да примају редован топли оброк. Трудићемо се да на сличан начин помогнемо и Радио Српцу, којем се дугује седам плата - рекао је Гужвић. Он истиче да је тиме створен добар амбијент и за инвестициона улагања, па је тако прошле године уз помоћ донатора реализовано неколико инфраструктурних пројеката вриједних више од три милиона марака.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић каже да је прошле године у Српцу запослено око 2.700 људи, што је највећи број радно ангажованих у послијератном периоду.

- У задње вријеме све већи број србачких предузећа проширује производњу и запошљава нове раднике, а за похвалу је и то што добар дио њих у континуитету повећава плату. Крупан корак ка оживљавању привреде учињен је доласком фирме “Колектор”, која је прошле године отворила погон у Српцу и запослила у старту око 100 радника, а очекује се да до идуће године буде запослено више од 200 људи - рекао је Драгосављевић.

Он истиче да је у преговорима са још неколико инвеститора који су заинтересовани да у Српцу заснују производњу и запосле додатну радну снагу.

Индустријско земљиште

На сједници локалног парламента расправљано је и о потреби одузимања земљишта од физичких и правних лица која су још прије десетак година купила плацеве у индустријским зонама за изградњу погона, али до данашњег дана нису изградили планиране објекте. У току је судски спор са три субјекта која су уписана као власници земљишта, али из опозиције тврде да је тај број далеко већи и да власт треба да жустрије ради на рјешавању овог проблема.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана