Појефтињује гориво у БиХ

avaz.ba
Појефтињује гориво у БиХ

САРАЈЕВО - Цијене деривата нафте у региону од почетка мјесеца су постепено почеле да падају. Од уторка је у Хрватској литра горива јефтинија за скоро десет фенинга. Исто је и у Србији, гдје је цијена нижа за пет до 15 фенинга по литри.

Иначе, на свјетској берзи забиљежен је највећи пад цијене нафте од 2015. године.

Како су порталу “Аваз.ба” рекли из Федералног министарства трговине, од почетка мјесеца примили су 370 захтјева за корекцију цијена, односно снижење.

“У току је тренд опадања цијена, али код нас то иде спорије. Од 4. јуна, када је почело снижење, стигло је око 370 образаца за корекцију и дизела и бензина. У Федерацији имамо 690 пумпи, дакле смо добили скоро 50 посто захтјева. Литар ће бити јефтинији за пет фенинга”, потврдио је за “Аваз” Федерални министар трговине Златан Вујановић.

Познато је да на бх. тржишту цијене нафте врло брзо расту, а да обрнут процес иде врло споро, тешко и појефтињења су мања него поскупљења. Тренутно литра дизела у Федерацији кошта од 2,31 до 2,41, а у Републици Српској око 2,23 КМ по литру. Цијена бензина на већини је пумпи изједначена с дизелом.

Дневно кориговање

Миленко Бошковић, предсједник Удружења прометника нафтних деривата ФБиХ, рекао је да је цијена горива пала од прошлог петка, али и да се сваки дан може кориговати.

“Компаније које су у Удружењу прешле су на дневно кориговање цијена. Немамо гаранцију за формирање цијена нити некоме можемо наредити да цијену повећају или снизе”, рекао је Бошковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана