Пет станова на јесен чека најсрећније

Милијана Латиновић
Пет станова на јесен чека најсрећније

Бањалука - Становници Републике Српске већ могу сакупљати фискалне рачуне за учешће у наградној игри која почиње идућег мјесеца, а најсрећнијима у септембру ће бити додијељени кључеви пет станова у Бањалуци.

Истакла је то у петак министарка финансија РС Зора Видовић, нагласивши да је ресорно министарство покренуло наградну игру у сарадњи са Унијом удружења послодаваца РС, Привредном комором Српске и Удружењем економиста РС SWOT с циљем подизања свијести јавности о значају издавања фискалних рачуна и сузбијања сиве економије.

- Сматрам да ће заинтересованост грађана бити јако висока, као што је и заинтересованост привреде, јер свим привредницима који уредно плаћају своје обавезе они који то не раде су нелојална конкуренција. Сваки привредник који ради у складу са законом има проблем и жали да се сива економија смањи. Циљ нам је и да Српска као заједница која има свој буџет који издржава многе категорије становништва обезбиједи више прихода -  истакла је Видовићева. Подсјетила је да је смањење сиве економије један од основних циљева наведених у програму економских реформи које је усвојила Влада РС.

- Смањењем сиве економије, проширењем обухвата пореских обвезнике и проширењем пореске основице добијамо могућности да смањимо оптерећење рада које је заиста високо. Ово је један од начина да смањимо обавезе, а да проширимо пореску основицу - истакла је она.

Додала је да ће слање рачуна за учешће у наградној игри почети између 1. и 15. јула, те да ће грађани о свему бити обавијештени.

- Министарство финансија обезбиједило је наградни фонд у износу од 800.000 КМ и већ је објављен оглас за куповину пет станова у Бањалуци - казала је Видовићева.

Извршни директор Удружења економиста РС СЊОТ Саша Грабовац је нагласио да осим фискалних рачуна грађани могу слати и слипове, односно потврде које добију након плаћања картицом.

- На тај начин подстичемо и безготовинско плаћање. Многе земље имају позитивна искуства у вези са оваквим начином сузбијања сиве економије, а ми смо се највише базирали на искуства Србије која већ трећу годину организује ову наградну игру - истакао је Грабовац.

Драгана Шобот из Привредне коморе РС је истакла да је ово добра прилика да се грађанима скрене пажња на посљедице сиве економије и оснажи раст привреде.

- Привредна комора РС се залаже за растерећење привреде и уколико обезбиједимо равноправан однос свих привредних субјеката и Влада ће моћи да примијени мјере које ће ићи у правцу растерећења привреде - рекла је Шоботова.

Иницијатива за наградну игру дошла је из пословне заједнице, а директор Уније удружења послодаваца РС Саша Аћић сматра да ће и помоћу ове наградне игре бити повећано повјерење грађана у институције Српске.

- Смањењем неформалне економије добићемо услове за смањење оптерећења на рад у РС, што би омогућило раст нето плата - рекао је Аћић.

Извлачење награда

Зора Видовић је истакла да је извлачење награда планирано у септембру.

- Осим станова, очекујемо да ће се и послодавци укључити и својим ваучерима обезбиједити додатне награде, које ћемо такође додјељивати у септембру - рекла је Видовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана