Изложбени простор у Линцу капија за улазак на нова тржишта

Милијана Латиновић
Изложбени простор у Линцу капија за улазак на нова тржишта

Линц - Изложбени простор “Шоу рум Линц” у којем своје производе представља више од 30 привредних друштава из Републике Српске, а који је јуче отворен у аустријском граду Линцу, капија је за улазак домаћих предузећа на нова тржишта.

У Подручној привредној комори Бањалука истакли су да је ово шанса да привредници из Српске своје производе представе на тржишту Аустрије, Њемачке и Чешке.

- Нисмо без разлога одабрали простор Горње Аустрије јер је Линц око 200 километара удаљен од Беча, Минхена и Прага, око 100 километара од Салцбурга, а у близини је Граца. То је веома добра локација која може да покрије највеће градове Аустрије и близу је центара у Њемачкој и Чешкој како бисмо и та тржишта могли покривати - рекао је предсједник бањалучке Подручне привредне коморе Горан Рачић.

Нагласио је да то није бенефит само за 32 фирме које излажу у простору, јер свака од тих фирми има своје добављаче, те ће кроз тај ланац бити заступљене још десетине предузећа, која ће моћи да повећају производњу на основу активности које предузимају Привредна комора и Представништво Републике Српске у Аустрији.

Свечану врпцу на отварању са Рачићем је пресјекао предсједник Владе РС Радован Вишковић, који је истакао да ће Влада наставити да ради на побољшању пословне климе јер је развој привреде приоритет који ће Српску учинити економски стабилнијом.

Он је нагласио да отварање салона има вишеструки значај и да је основни циљ промоција интереса и потенцијала привреде Српске у иностранству.

- Посебно је важно што у овом пројекту учествују фирме из различитих области попут дрвопрераде, грађевинарства, прерађивачке индустрије чији ће производи, захваљујући изложбеном простору, бити промовисани на иностраном тржишту - истакао је Вишковић, који се дан раније састао са представницима дијаспоре из Горње Аустрије те их позвао да промовишу потенцијале Српске, посебно у области привреде и туризма.

Свечаном отварању присуствовали су и министри привреде и предузетништва РС Вјекослав Петричевић и енергетике и рударства Петар Ђокић, те шеф Представништва Српске у Аустрији Младен Филиповић, као и званичници и привредници из Аустрије.

Финансирање

Изложбени простор у Линцу обезбиједила је Подручна привредна комора Бањалука у сарадњи са Представништвом РС у Аустрији и Европском иницијативом за југоисточну и источну Европу. Трошкове закупа и функционисања простора у првој години сносиће Кабинет предсједнице РС Жељке Цвијановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана