Имовина Униса у иностранству сламка спаса

Милијана Латиновић
Имовина Униса у иностранству сламка спаса

Дервента - Извјештај привременог стечајног управника о стању у дервентској Фабрици цијеви наћи ће се ове седмице у Окружном привредном суду Добој, а огорчени радници сламку спаса виде у иностраним компанијама које је “Унис” купио прије шест година.

У једном од претходних извјештаја Извозно-кредитне агенције (ИГА) БиХ наведено је да је почетком 2013. године “Унис” купио источноевропске компаније за дистрибуцију метала од великог њемачког дистрибутера “Клекнер” у Чешкој, Пољској, Литванији и Румунији.

Привремени стечајни управник у “Унису” Лазо Ђурђевић истиче за “Глас Српске” да је сагледао ситуацију у том пропалом предузећу те да ће 8. маја доставити извјештај Окружном привредном суду Добој.

- Прикупио сам добар дио документације, основ за покретање стечаја постоји јер је фабрика у блокади дуже од годину дана. Имовина је вишеструко мања у односу на област пословања уколико не рачунамо фирме у иностранству које је “Унис” наводно купио с обзиром на то да до те документације нисам успио доћи - истакао је Ђурђевић.

Наглашава да, уколико буду потврђене спекулације да су и те фирме у стечају, никакве користи од њих неће бити.

- Уколико се испостави да неко од тих предузећа у иностранству ипак послује добро, то би значило да “Унис” има још неку имовину осим ове у кругу фабрике, а из које би могла бити намирена потраживања радника и свих осталих којима фабрика дугује - додао је Ђурђевић.

Појаснио је да би суд требало да закаже рочиште након што добије извјештај, а послије тога да донесе одлуку о евентуалном покретању стечаја.

Предсједница Синдикалне организације у “Унису” Радослава Миланковић каже да је радницима повезивање радног стажа приоритет.

- Многи су већ нашли посао, морамо од нечега живјети јер “Унис” нам дугује десет плата. Све је ово пропало, једина нада нам је имовина фабрике у иностранству, а прича се и о неким сестринским фирмама. Видјећемо шта ће суд одлучити, али се надамо да ће стечај бити отворен - рекла је Миланковићева.

Већински власник “Униса” Горан Томић потврдио је за “Глас Српске” да је некадашњи гигант купио одређене фирме њемачког “Клекнера”.

- Одласком руског “Магнетогорска” уништен је велики пројекат у Републици Српској. То је највећи индустријски промашај у историји. Имали смо најбољу намјеру да предузеће подигнемо на ноге, а сада је све пропало. Да је почело на вријеме да се ради, када је прва количина сировине стигла у предузеће, сви би до сада добили оно што им се дугује - тврди Томић.

Захтјев за покретање стечаја у “Унису” доставила је Нова банка Бањалука, један од највећих повјерилаца у тој фабрици, а Окружни привредни суд Добој почетком априла покренуо је претходни стечајни поступак како би било утврђено да ли постоји основ за покретање стечаја.

Дугови

 

Некадашњи гигант из Дервенте грца у дуговима тешким скоро пола милијарде марака, а план реструктурирања усвојен је још прије двије године. Према том плану, радницима је требало да у ратама буду исплаћене 24 плате, али до данас нису добили ни марку, па је план остао само мртво слово на папиру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана