Детаљна анализа улазница у свијет квалитета

Милијана Латиновић
Детаљна анализа улазница у свијет квалитета
Детаљна анализа улазница у свијет квалитета

Бањалука - Домаћи производи могу бити конкурентни на свјетском тржишту само ако су прошли добру и квалитетну лабораторијску анализу и сва неопходна мјерила.

Истакао је то јуче директор Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић на обиљежавању Свјетског дана акредитације, који је ове године посвећен улози акредитације као глобалног инструмента подршке укупном ланцу снабдијевања производима и услугама и начину њиховог стављања на тржиште и коришћење.

- Привредници који своје производе извозе на свјетско тржиште морају доказати да су ти производи сигурни, високе тачности и квалитета - истакао је Ћорић и додао да се Привредна комора РС укључила у процес акредитације кроз организовање низа семинара да би домаћим привредницима приближила ову изузетно сложену материју.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу РС Златан Клокић рекао је да је процес акредитације веома значајан и да би нацрт стратегије за унапређење инфраструктуре квалитета, који у значајној мјери обухвата и овај процес, ускоро требало да се нађе у скупштинској процедури, а приједлог у септембру.

- Процес акредитације је веома значајан за домаће и инострано тржиште јер доприноси слободном протоку робе и услуга - истакао је Клокић.

Додао је да је на обиљежавању Свјетског дана акредитације, у организацији ресорног министарства и Координационог тијела за инфраструктуру квалитета производа и услуга у Српској, било ријечи о томе како да процес акредитације буде унапријеђен у БиХ, а поготово у Републици Српској.

Директор Института за акредитације БиХ (БАТА) Жељко Медак нагласио је да ланци снабдијевања играју кључну улогу у благовременој, економичној и квалитетној испоруци производа и услуга потрошачима, предузећима и јавном сектору.

- Акредитација, а самим тим и други фактори као што су стандарди и оцјењивање усклађености, нуде широко прихваћене алате који доприносе унапређењу ланца снабдијевања. Све то представља једну врсту гаранције, чиме се задобија повјерење у квалитет готових производа и услуга и начин њиховог пласирања на тржиште - казао је Медак.

Скупови

Свјетски дан акредитације, као јединствена глобална иницијатива коју су заједнички покренули Међународни акредитациони форум и Међународна организација за сарадњу у области акредитовања лабораторија, обиљежава се сваке године 9. јуна. Тим поводом Институт за акредитовање БиХ, у сарадњи са Министарством за европске интеграције и међународну сарадњу, Привредном комором РС, Спољнотрговинском комором БиХ и Привредном комором ФБиХ, до понедјељка обиљежава “Седмицу акредитације у БиХ 2019” скуповима у Бањалуци, Сарајеву и Мостару.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана