Већа контрола наплате пуни градску касу

Дејана Братић
Већа контрола наплате пуни градску касу

Бањалука - Градска управа планира у овој години да појача активности на повећању обухвата обвезника пореза на непокретности, у намјери да се идентификује непријављена имовина и на тај начин обезбиједи новац за реализацију бројних инфраструктурних потреба, рекли су у Одјељењу за финансије.

Начелница овог одјељења Божана Шљивар рекла је да је град покренуо пилот-пројекат “Ширење обухвата обвезника пореза на непокретности”, који ће, између осталог, подразумијевати и теренску контролу с циљем идентификовања непријављене имовине.

- Дугорочни циљ је пораст прихода, без повећања пореских стопа, односно да обезбиједимо да сви обвезници буду уписани у Фискални регистар непокретности и да плаћају порез на непокретности који је изворни приход локалних заједница - казала је Шљиварева.

Иако је, из године у годину, евидентан континуиран раст прихода од пореза на непокретности, Градска управа има намјеру да активније управља процесом прикупљања ове једне од најзначајнијих врста прихода јединица локалне самоуправе.

Према подацима Одјељења, у прошлој години је по овом основу наплаћено 9,5 милиона КМ, што је за 23 одсто више у односу на 2017. годину. Међутим, претпоставља се да велики број власника некретнина није пријавио некретнине у свом власништву и да на њих не плаћају никакав порез.

Шљивар је указала да се из овог пореза финансира изградња и реконструкција градске инфраструктуре односно саобраћајница, мостова, водовода, вртића, уређење зелених површина, одржавање хигијене града и слично.

- Иако је ријеч о властитом приходу општина и градова, према прописима, послове наплате, контроле наплате и принудне наплате врши Пореска управа. Општине и градови имају обавезу да обавјештавају Пореску управу о непријављеним непокретностима које се налазе на њиховој територији - појаснила је Шљиварева.

Економски аналитичар Зоран Павловић казао је да овакав потез може допринијети пуњењу буџета, али и да је важно да се локални органи укључе у  тај процес.

- Ово је добар поступак и може се очекивати бољи ефекат, али под условом да канцеларије Пореске управе у локалним заједницама буду у директној ингеренцији општине, а не Централне пореске управе. Оно што није позитивно је да је Министарство локалне управе преузело све ингеренције па су општине препуштене прерасподјели пореза - рекао је Павловић.

Позив

Божана Шљивар позвала је све власнике некретнина на подручју града, који до сада нису пријавили своје некретнине у Фискални регистар непокретности код Пореске управе, да то учине у што краћем року.

- Не само да се ради о извршавању законске обавезе, него се тиме обезбјеђују средства, која треба, уз остале приходе, да обезбиједе финансирање развоја Бањалуке као модерног, европског града угодног за живот свих његових становника - закључила је Шљиварева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана