Санација клизишта и градња још пола километра пута у Пријечанима до краја године

nezavisne.com
Санација клизишта и градња још пола километра пута у Пријечанима до краја године

Бањалука - Санација клизишта и изградња саобраћајнице према насељу Пријечани у дужини од око 500 метара требало би да почну до краја године, рекли су у Одјељењу за саобраћај и путеве.

У августу прошле године изграђена је дионица пута за Пријечане у дужини од једног километра.

Након санације клизишта очекује се наставак изградње ове саобраћајнице у дужини од око пола километра.

Мјештани овог насеља кажу да их радује што ће клизиште, које је најкритичнији дио пута у Пријечанима, бити санирано.

“У нашем насељу главна саобраћајница једним дијелом је уз ријеку Врбас, гдје се налази клизиште које годинама угрожава пут, али и успорава његову изградњу”, објаснио је Здравко К. из Пријечана.

Додао је да је клизиште привремено санирано, али да и даље изазива страх код мјештана, јер се никада не зна када ће се оно поново покренути, те сматра да га је неопходно трајно санирати.

У надлежном одјељењу рекли су да ће, ако буду обезбиједили финансијска средства, проблематично клизиште бити санирано, те да очекују да ће то бити у овој години.

“У овој фази санације треба бити изграђен и дио пута са комплетном инфраструктуром”, истакли су у овом одјељењу.

Додали су да је пројектна документација у фази израде,  те да су до сада завршени урбанистичко-технички услови и да је извршено геомеханичко испитивање терена.

“Процијењена вриједност ових радова је око 650.000 КМ. Од овог износа град би учествовао са 500.000 КМ, а 'Воде Српске' са 150.000 КМ”, рекли су у овом одјељењу.

У ЈУ “Воде Српске” казали су да им се град обратио са упитом о могућности суфинансирања клизишта у Пријечанима.

“Након израде пројектне документације покушаћемо обезбиједити дио средстава, а све у сарадњи са градом”, рекли су у “Водама Српске”.

Дарко Шкобић, предсједник Савјета мјесне заједнице Пријечани, рекао је да је, поред многобројних проблема са којим се сусрећу у овом насељу, највећи лоша саобраћајница, те да им је она пририоритет.

“Много нам значи да се санира клизиште које угрожава пут који пролази кроз наше насеље”, рекао је Шкобић и додао да очекује да ће након тога и динамика којом се изграђује пут бити бржа.

Према његовим ријечима, садашња саобраћајница је јако уска, због чега се на многим мјестима возила тешко мимоилазе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана