Радојичић: Ванредно стање у Бањалуци у појединим насељима

Срна
Радојичић: Ванредно стање у Бањалуци у појединим насељима

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић прогласио је вечерас ванредну ситуацију у дијелу града, односно у насељима уз водоток Врбање и низводно од ушћа ове ријеке у Врбас јер се због кише током ноћи очекује пораст водостаја.

Ова одлука значи да се ноћас подиже комплетан састав Цивилне заштите и сва расположива техника како би се одбраниле критичне тачке на водотоковима. Највећи притисак очекује се на подручју уз водотоке у Чесми и Лазареву, саопштено је из Градске управе. “С обзиром на то да имамо најаву падавина током цијеле ноћи, и вјероватно раст водостаја на главна два водотока, потребно је превентивно поступити. Ово је превентивна мјера и усмјерна ка томе да грађани сасвим озбиљно схвате ову ситуацију и да се понашају по посебним упутствима”, казао је Радојичић.

Он је нагласио да нема мјеста паници, јер вјерује да не би требало доћи до наглог раста воде, али предстоји ноћ и мјере се уводе како било кога не би угрозило током ноћи.

“Дакле, на простору мјесних заједница Врбања, Ада, Чесма, Лазарево један, Залужани и Пријечани уводи се ванредно стање. Позивам грађане да са ових простора уколоне материјална средства која би се могла наћи на удару, да пренесу на више спратове ствари, уколико имају стоку да је измјесте и да се, прије свега, минимизира ризик за становништво односно да се не излажу ризику од евентуалног пробијања или наиласка воде”, казао је градоначелник Бањалуке.

Препорука је да данас на подручју града не раде школе и вртићи, те да се и са те стране превенира све оно што би се могло десити. Према подацима Штаба за ванредне ситуације, до вечерас није поплављено ниједно домаћинство над подручју града, али током ноћи се очекује даљи пораст водостоја Врбаса због чега је и доносена мјера о увођењу ванредне ситуације. Осим овога, доносена је препорука да данас на подручју града не раде вртићи и школе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана