Новцем из ребаланса буџета завршавају паркић

Александар Стојановић
Новцем из ребаланса буџета завршавају паркић

Бањалука - Додатних 20 милиона предвиђених Приједлогом ребаланса буџета, који ће се наћи пред одборницима на наредној сједници Скупштине, биће уложено у наставак уређења паркића и централне градске зоне, изградњу моста у Српским топлицама и пројекте из области водоснабдијевања.

Рекао је ово јуче градоначелник Игор Радојичић након Колегијума скупштине, на којем је усвојен дневни ред за наредну сједницу градског парламента која ће бити одржана 15. маја.

Усвојени дневни ред обухвата 56 тачака, а поред приједлога ребаланса буџета, одборници ће расправљати о приједлогу одлуке о кредитном задужењу града код Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за капиталне инвестиције, о реорганизацији Радничког универзитета, висини стипендија за академску 2019/2020. годину, те о измјени неколико регулационих планова.

- Приједлогом ребаланса буџета у висини од 155 милиона марака и у односу на досадашњи буџет имамо увећање од 20,4 милиона марака, а ово увећање је посљедица суфицита оствареног домаћинским пословањем и тренсфера са вишег нивоа власти - рекао је Радојичић.

Поред изградње моста у Српским топлицама уређења ужег језгра центра града, велики дио средстава биће издвојен за реконструкцију друштвених домова, обнову 15 школа те увећање буџета Центра за социјални рад за милион КМ.

- Око осам милиона предвиђено је за пројекте из области водоснабдијевања, од којих су најзначајнији наставак система “Црно врело”, завршетак система “Чесма 3 и 4”, неколико мањих објеката водоснабдијевања и више пројеката канализације на подручју Лауша - нагласио је Радојичић.

Пред одборницима наћи ће се и извјештаји Одјељења, те дугоочекивани извјештај рада “Центра за предшколско образовање”.

Кочница

Тренутна политичка ситуација у којој институције БиХ не функционишу, кочи уплату ЕБРД-а од 20 милиона КМ за водоснабдијевање.  Питање је да ли ће тај новац бити уплаћен до краја  године.

- Да би тај кредит “дошао” до нас, потребно је да прође компликовану процедуру осам нивоа власти. То тренутно није могуће. Због тога смо договорили да четири милиона евра буде уплаћено директно граду, а остали износ ћемо чекати док се не ријеши тренутна ситуација - закључио је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана