Неимари савладали препреке и Врбас

Александар Стојановић
Неимари савладали препреке и Врбас

Бањалука - Поред неприступачног терена, плаховите и непредвидиве ријеке Врбас, промјена у пројекту те самог начина изградње новог моста, велики проблем су биле и сталне критике због пробијања рокова. Међутим, све су то наши вриједни неимари савладали и добили смо нови мост, који ће сигурно постати симбол града.

Изјавио је то за “Глас Српске” технички директор “Козарапутева” Дејан Гаковић.

Нови прелаз који спаја Обилићево и Кочићев вијенац, на мјесту некадашњег “Зеленог моста”, биће свечано отворен и пуштен у промет вечерас у 21 час.

- Својом конструкцијом овај мост је био веома захтјеван пројекат. Методе и машине које смо користили до сада нису коришћене ни на једном градилишту у граду. Ни временски услови нам нису ишли на руку јер смо радили у зимским мјесецима, а недавно смо имали и веома висок водостај Врбаса - рекао је Гаковић.

Наглашава да је изградња мостова  увијек изазов јер су они симбол једног периода, људи који су живјели и радили у том времену.

- Презадовољни смо што смо коначно завршили овај пројекат и сви смо поносни када гледамо у мост јер знамо колики пут смо прешли. Што се тиче критика на рачун кашњења, мислим да смо сви били свјесни да, уз околности које су биле непланиране и сам терен за рад, није било могуће брже направити безбједан и лијеп прелаз преко ријеке. На крају, једино битно је да је мост коначно готов - додао је Гаковић.

Шеф градилишта Ненад Мајсторовић испричао је да су се током радова сусретали са бројним непредвиђеним околностима и проблемима, али да су они успјешно савладани.

- Терен је био јако тијесан, па због тога нисмо могли радити онако како је то предвиђено. Из Сарајева смо морали чекати лансирну решетку како би били изграђени носачи тешки 90 тона и широки 40 метара, а њу смо поставили на плато који смо морали да изградимо код Дома пензионера - рекао је Мајсторовић.

Још је истакао да када се види готов производ сви ти проблеми се забораве, а сви они који су радили на изградњи моста осјећају задовољство и понос што су учествовали у његовој изградњи.

Вечерас отворење

Градоначелник Игор Радојичић позвао је грађане да данас у 21 час дођу на свечано отворење новог моста.

- Одлучили смо да мост буде отворен у вечерњим часовима због амбијенталне расвјете, која ће красити овај мост - рекао је Радојичић.

 

Карактеристике

Нови мост је дугачак 80, а широк 14 метара и, за разлику од претходног једносмјерног Зеленог моста, има двије коловозне траке, два тротоара и бициклистичку стазу. Он представља спој источног и западног транзита којим ће бити растерећен саобраћај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана