Град одустао од парцела на којима су бараке у Лазареву

Дејана Братић
Град одустао од парцела на којима су бараке у Лазареву

Бањалука - Корисници барака у Лазареву након 50 година моћи ће да се у земљишним књигама упишу као власници и стамбених објеката и окућница, чиме ће, послије вишегодишње неизвјесности, бити ријешен највећи проблем становника овог насеља.

То је потврдио градоначелник Игор Радојичић у понедјељак послијеподне на збору грађана у Лазареву.

Наиме, већ годинама власници барака, који су их својевремено откупили и стекли станарско право, нису могли да се упишу као власници земљишта око објеката, што их је онемогућавало да на том мјесту граде трајне објекте. Овај проблем дужи низ година мучи власнике 3.600 барака са око 12.000 становника.

Радојичић је позвао мјештане Лазарева да у подручној јединици Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП) покрену поступак исправке грешке којом је окућница око барака уписана као власништво града.

- Град одустаје од власништва над тим земљишним посједима у Лазареву, што ће омогућити да власници барака коначно ријеше овај огроман проблем због којег су били онемогућени да трајно рјешавају стамбено питање - поручио је Радојичић.

Додао је да овај поступак могу покренути сви власници барака, без обзира на то да ли је на њиховим парцелама важећим регулационим планом предвиђена изградња индивидуалних стамбених објеката или стамбених зграда.

Бараке у Лазареву подигнуте су 1970. године као привремено рјешење за становнике који су изгубили своје домове у катастрофалном земљотресу 1969. године. Већина носилаца станарског права над баракама, којима је рок трајања истекао још прије 20 година, откупила их је у поступку приватизације станова, али није била у прилици да на том мјесту гради куће због тога што су у земљишним књигама могли да се упишу само као власници земљишта испод барака, али не и окућнице.

 Потребна документа

У Градској управи казали су да грађани који буду жељели да препишу на себе земљиште на којем је барака треба да посједују лист непокретности за земљиште испод бараке, копију катастарског плана и вјештачење вјештака урбанистичке струке.

- Потребно је прибавити и одобрење за грађење из 1970. године, копију рјешења за новоизграђене инвестиционе објекте из 1971. године, те копију урбанистичког рјешења насеља. Сва ова документа доступна су у Архиву РС - поручили су у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана