Фестивали и традиција туристички адути Бањалуке

Дејана Братић
Фестивали и традиција туристички адути Бањалуке

Бањалука - Богат избор културних и туристичких садржаја очекује све оне који ове године одлуче да посјете град на Врбасу, а у календар манифестација увршћено је чак 25 догађаја.

Мало је оних који су посјетили Бањалуку а да нису чули за традиционалне догађаје у њој, као што су “Љето на Врбасу” и “Зимско прело”. Ови догађаји привлаче велики број туриста, али не заостају ни Фестивал вина и чоколаде, који је лани побудио велику пажњу, фестивал витештва на Кастелу, “Викенд фест”, “Дрил ен чил”, мото-скупови, као и трка дајака.

Биће одржан већ традиционални интернационални вински и гастро фестивал “Виносаур”, а за љубитеље пива ту је фестивал који организује Удружење занатских пивара “Крафтинг”. Многи у граду већ се радују и трећем “Ћевап фесту”, који промовише јединствени бањалучки ћевап у плочици.

Градске власти очекују већу посјећеност у односу на прошлу годину и истичу да је циљ да Бањалука буде препознатљива на туристичкој мапи Европе и свијета.

- Трудимо се да за све посјетиоце обезбиједимо занимљив и квалитетан садржај који ће допринијети афирмацији културног насљеђа. За свакога ће бити понешто - казао је в.д. начелника Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Невен Станић. Истакао је да је битно привући што већу публику и тако обезбиједити омасовљавање догађаја као што су  “Демофест” и “Кочићев збор”, по чему је Бањалука, између осталог, препознатљива. 

- Битно је да наше манифестације представимо у региону, што нам омогућавају и “Рајанерове” авио-линије. Организоваћемо у мају конференцију туризма и на тај начин окупити све регионалне и европске субјекте који ће представити нашу понуду у својим земљама - истакао је Станић.

Туристичка организација града подржава и учествује у организацији многих манифестација које шаљу позитивну слику и поруку о Бањалуци у друге земље. Истичу да раде на томе да се туристи дуже задржавају у крајишкој љепотици.

- Суорганизатори смо многих манифестација које доводе госте и повећавају посјећеност града и чинимо све да Бањалука буде препознатљива по својим традицоналним манифестацијама - рекла је портпаролка Туристичке организације Бањалука Бранка Бранковић.

Мноштво наведених манифестација привлачи младе, међу којима је и студенткиња Смиљана Ђукић. Она каже да се нада  квалитетном садржају и да се посебно радује “Демофесту”.

- Бањалука из године у годину развија своју понуду. Највише ми се допадају “Демофест” и “Кастел рок фест”- рекла је Ђукићева. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана