Бањалучки ТЦ “Зенит” поклонио 15 свечаних тоалета матурантима: Пут до матурске вечери поплочан хуманошћу

Анита Јанковић-Речевић
Бањалучки ТЦ “Зенит” поклонио 15 свечаних тоалета матурантима: Пут до матурске вечери поплочан хуманошћу

Бањалука - Свршени средњошколци из бањалучких вишечланих породица, њих 15, добили су прилику да заблистају у пуном сјају на матурској вечери и у свијет одраслих закораче у бајковитим свечаним тоалетама захваљујући хуманим власницима радњи у Тржном центру “Зенит” који су их обукли од главе до пете.

Ову хуманитарну акцију покренули су Удружење родитеља са четворо и више дјеце “Четири плус” и бањалучка модна блогерка Бојана Мутић како би помогли родитељима будућих матураната да са што мање трошкова припреме дјецу за вече зрелости.

Акцији се одазвало 19 власника бутика одјеће и обуће у склопу ТЦ “Зенит”, који су понудили да обуку десет дјевојака и пет момака.  

- Своје вечерње тоалете изабрали су осам дјевојака и два момка, а у наредним данима ће то урадити и остали. Дјевојке су могле да изаберу хаљину и сандале, а младићи одијело, кошуљу и ципеле. Одазвали смо се акцији јер смо жељели да помогнемо дјеци чији родитељи не могу приуштити куповину свечане одјеће - рекла је једна од власница радњи, истакавши да планирају и у наредним годинама учествовати у сличним акцијама.

Једна од матуранткиња која је добила хаљину је ученица Средње музичке школе из Бањалуке, а њена мајка Радмила Бабић истиче да им помоћ много значи јер овог прољећа спрема двоје дјеце на матурско вече. 

- Имам шесторо дјеце и ове године двоје је матураната. Једно завршава средњу, а друго основну школу, тако да ми је свака помоћ добродошла - рекла је Бабићева и додала да шесторо дјеце није тешко одгајати ако се човјек бори и ради.

Предсједник Удружења родитеља са четворо и више дјеце “Четири плус” Јован Радовановић каже да већ пет година заредом организују акцију прикупљања и поклањања матурских хаљина и одијела матурантима који су чланови удружења.

- Тренутно имамо више од 40 хаљина које су на располагању будућим матуранткињама и више од половине је ново. Једна госпођа из Аустрије донијела је око 30 хаљина, а и многе дјевојке су поклониле своје матурске хаљине. Имамо и неколико одијела за мушкарце. Одјећа је намијењена матурантима из бањалучких вишечланих породица, али нам се могу јавити и родитељи дјеце из других општина који нису у прилици да набаве тоалете, као и они са једним или двоје дјеце - рекао је Радовановић и додао да у Бањалуци има више од 700 породица са четворо и више дјеце у којима је већина родитеља незапослена и без примања.

Шминка и фризура

Јован Радовановић каже да се удружењу јавило и неколико дјевојака које матуранткињама нуде бесплатно шминкање, као и фризерских салона који ће помоћи дјевојкама да заблистају у вечери зрелости.

- Прослава матурске вечери кошта минимално између 500 и 600 КМ, тако да је свака помоћ породицама добродошла - рекао је Радовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана