Завршена санација споменика палим борцима НОР-а

ATV
Завршена санација споменика палим борцима НОР-а

Бањалука - Предузеће “Кото” из Београда ових дана је завршило санацију споменика палим борцима Народноослободличког рата у центру града и заштитило га од даљег пропадања, потврђено је у Одјељењу за борачко-инвалидску заштиту.

“Извршено је механичко и хемијско чишћење комплетног споменика од маховине, лишајева и чађи те је цијела површина споменика заштићена хидрофобним премазом. Запуњене су пукотине у блоковима од седре посебним бојеним малтером предвиђеним за ову намјену”, казао је начелник одјељења Драгомир Кесеровић.

Поред тога, бисте народних хероја, које се налазе у оквиру спомен комплекса, очишћене су од патине, додатно учвршћене на постојећа постоља те силиконирани спојеви између биста и гранитних облога на свим позицијама, а поправљено је и механичко оштећење бронзане бисте Ивице Мажара.

Када су у питању споменици борцима из Другог свјетског рата, ове године је након дуго година чекања коначно уређен приступни плато споменику палим Крајишницима на Бањ брду,  а санирано је и спомен-обиљежје палим борцима НОР-а у Поткозарју – насеље Каралићи. Завршена је и реконструкција спомен-костурнице у Дракулићу, као и спомен-бисте народног хероја Бошка Каралића у Поткозарју.

Такође, санирани су и споменици погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата на Раковачким барама и у Стричићима.

Од преосталих радова који су планирани за ову годину, остало је да се заврши споменик погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у Јагарама.

“Санација споменика у Јаграма би требала бити готова до краја децембра”, казао је Кесеровић.

Он каже да ће ови послови бити настављени и наредне године, а у плану је санација споменика у мјесним заједницама: Бочац, Доња кола, Крупа на Врбасу и споменика и надгробних плоча у МЗ Побрђе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана