Заједничка добродошлица у свијет одраслих

Ивана Кардум
Заједничка добродошлица у свијет одраслих

Бањалука - Прославу 18. рођендана 2.300 младих суграђана град је и ове године свечано обиљежио у сриједу увече концертом класичне музике у Културном центру Бански двор и журком регионалних ди-џејева у Спортској дворани “Обилићево”.

Манифестација се одржава другу годину заредом, а према ријечима организатора Саше Драгољића, већ би могла постати традиционална.

- Ово је јединствен догађај у држави, на чију смо идеју дошли по угледу на бројне европске градове попут, Барселоне, Минхена и Беча, који на овакав начин са својом омладином прослављају њихов улазак у свијет одраслих - казао је Драгољић.

Истакао је да се овом манифестацијом младима шаље порука да остану у Републици Српској.

- Колико значе граду, показало се и слањем позивница на адресе свих овогодишњих слављеника 18. рођендана са потписом градоначелника Игора Радојичића - нагласио је Драгољић.

Планови омладине након стицања пунољетства, осим главног - да матурски испит положе на вријеме, знатно се разликују, а то су уписивање факултета, путовања и проналажење одговарајућег посла.

- У септембру ћу напунити 18 година, што ће за мене представљати већу одговорност, али ћу и своје одлуке моћи да доносим сама. Жеља ми је да упишем Ветеринарски факултет - рекла је Јована Јеремић.

Другачије амбиције има њена другарица Александра Тодић, коју ће пунољетство увести у нови свијет и одвести на путовања без родитељског надзора. Добијање позивнице за колективно обиљежавање рођендана за Луку Врачара било је привилегија.

- Стицањем пунољетства постајемо зрелији и одговорнији - казао је Врачар.

Дамјан Прерад је пунољетан постао прије 20 дана, а како каже, нада се да ова манифестација представља једну од најљепших добродошлица у свијет зрелих и одраслих.

- Иако нам се чини да пунољетство не мијења много ствари, ако погледамо боље око себе, промјене су видљиве, јер добијамо право гласа, могућност да полажемо возачки испит и још много тога - казао је Прерад.

 

Град уз слављенике

Начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Драган Бањац рекао је да је циљ манифестације да се младима покаже да њихов град стоји уз њих.

- Представићемо им Универзитет, као и све што град може да пружи током студирања онима који осјећају да имају предузетнички дух, желе да остану, раде и граде своје каријере - казао је Бањац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана