Veća kontrola naplate puni gradsku kasu

Dejana Bratić
Veća kontrola naplate puni gradsku kasu

Banjaluka - Gradska uprava planira u ovoj godini da pojača aktivnosti na povećanju obuhvata obveznika poreza na nepokretnosti, u namjeri da se identifikuje neprijavljena imovina i na taj način obezbijedi novac za realizaciju brojnih infrastrukturnih potreba, rekli su u Odjeljenju za finansije.

Načelnica ovog odjeljenja Božana Šljivar rekla je da je grad pokrenuo pilot-projekat “Širenje obuhvata obveznika poreza na nepokretnosti”, koji će, između ostalog, podrazumijevati i terensku kontrolu s ciljem identifikovanja neprijavljene imovine.

- Dugoročni cilj je porast prihoda, bez povećanja poreskih stopa, odnosno da obezbijedimo da svi obveznici budu upisani u Fiskalni registar nepokretnosti i da plaćaju porez na nepokretnosti koji je izvorni prihod lokalnih zajednica - kazala je Šljivareva.

Iako je, iz godine u godinu, evidentan kontinuiran rast prihoda od poreza na nepokretnosti, Gradska uprava ima namjeru da aktivnije upravlja procesom prikupljanja ove jedne od najznačajnijih vrsta prihoda jedinica lokalne samouprave.

Prema podacima Odjeljenja, u prošloj godini je po ovom osnovu naplaćeno 9,5 miliona KM, što je za 23 odsto više u odnosu na 2017. godinu. Međutim, pretpostavlja se da veliki broj vlasnika nekretnina nije prijavio nekretnine u svom vlasništvu i da na njih ne plaćaju nikakav porez.

Šljivar je ukazala da se iz ovog poreza finansira izgradnja i rekonstrukcija gradske infrastrukture odnosno saobraćajnica, mostova, vodovoda, vrtića, uređenje zelenih površina, održavanje higijene grada i slično.

- Iako je riječ o vlastitom prihodu opština i gradova, prema propisima, poslove naplate, kontrole naplate i prinudne naplate vrši Poreska uprava. Opštine i gradovi imaju obavezu da obavještavaju Poresku upravu o neprijavljenim nepokretnostima koje se nalaze na njihovoj teritoriji - pojasnila je Šljivareva.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kazao je da ovakav potez može doprinijeti punjenju budžeta, ali i da je važno da se lokalni organi uključe u  taj proces.

- Ovo je dobar postupak i može se očekivati bolji efekat, ali pod uslovom da kancelarije Poreske uprave u lokalnim zajednicama budu u direktnoj ingerenciji opštine, a ne Centralne poreske uprave. Ono što nije pozitivno je da je Ministarstvo lokalne uprave preuzelo sve ingerencije pa su opštine prepuštene preraspodjeli poreza - rekao je Pavlović.

Poziv

Božana Šljivar pozvala je sve vlasnike nekretnina na području grada, koji do sada nisu prijavili svoje nekretnine u Fiskalni registar nepokretnosti kod Poreske uprave, da to učine u što kraćem roku.

- Ne samo da se radi o izvršavanju zakonske obaveze, nego se time obezbjeđuju sredstva, koja treba, uz ostale prihode, da obezbijede finansiranje razvoja Banjaluke kao modernog, evropskog grada ugodnog za život svih njegovih stanovnika - zaključila je Šljivareva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana