Uručena plaketa grada humanitarnoj organizaciji Lučano Lama

Srna
Uručena plaketa grada humanitarnoj organizaciji Lučano Lama

Banjaluka - Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić uručio je danas plaketu grada Đuzepeu Kastelanu, predsjedniku i osnivaču humanitarne organizacije "Lučano Lama" sa Sicilije, zahvaljujući kojoj djeca iz banjalučkog Udruženja porodica sa četvoro i više djece godinama odlaze na zimski i ljetni raspust kod vršnjaka u Italiju.

Kastelano je rekao da je u posljednje dvije decenije, u organizaciji ove humanitarne organizacije, u Italiji boravilo 18.500 djece.

On je naglasio da je njihova najvažnija djelatnost ugošćavanje djece u italijanskim porodicama i naveo da u petak, 21. juna, za Italiju kreće 53. grupa.

"Doprinijeli smo formiranju i vaspitanju cijele jedne generacije koju smo približili kulturi mira, tolerancije i solidarnosti", istakao je Kastelano.

On je dodao da je ova humanitarna organizacija u BiH prisutna od 1992. godine i da je pomagala pripadnicima sva tri naroda.

"Do sada smo isporučili i više od 200 kamiona humanitarne pomoći, pomogli u izgradnji prihvatnih centara i centara za djecu sa posebnim potrebama", rekao je Kastelano.

Amidžić je rekao novinarima da je zahvaljujući ovoj humanitarnoj organizaciji, koja više od dvije decenije sarađuje sa udruženjima iz BiH, mnogo djece naučilo italijanski jezik, upoznalo Italiju i njenu kulturu.

On je odao priznanje ovoj organizaciji zbog ogromnog entuzijazma i posvećenosti koju pokazuju svih ovih godina.

Amidžić je istakao da je grad Banjaluka u protekle tri godine izgradio 22 dječija igrališta, nekoliko dječijih vrtića, te sanirao 19 škola.

Predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece grada Banjaluke Jovan Radovanović rekao je da je ovo udruženje predložilo italijansku humanitarnu organizaciju za dodjelu gradskog priznanja, povodom Dana grada.

On je naveo da bi više od 50 djece iz višečlanih porodica za koji dan trebalo da krene u Italiju, te je iskorištena prilika za zvanično uručenje priznanja budući da predstavnici humanitarne organizacije "Lučano Lama" u aprilu nisu mogli doći na svečanost u Banjaluku.

Radovanović je dodao da će pedesetak djece od šest do devet godina boraviti u italijanskim porodicama 45 dana, a tokom boravka učiti italijanski jezik, družiti se, upoznati nove prijatelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana