Све већи терет 650 км водоводне мреже на подручју Бањалуке

Александар Стојановић
Све већи терет 650 км водоводне мреже на подручју Бањалуке

Бањалука - Преузимањем и посљедњег сеоског водосистема Бронзани Мајдан “Водовод” је у складу са планираном динамиком реализовао скупштинску одлуку града о преузимању свих сеоских система водоснабдијевања на управљање и одржавање, а која су била под ингеренцијом Центра за развој пољопривреде и села.

Тако су, поред већих и комплекснијих система, попут Гашића Врела, Бањице и Црног Врела, које је још у фази изградње и ширења мреже, преузети и системи Копривњак, Средовац, Мотике, Голеши, Бочац, Карановац, Поткозарје, Верићи, Чокорска Поља, Бистрица, Борковићи, Горња Пискавица и Бронзани Мајдан. Ови сеоски водоводи покривају веома распрострањену и удаљену територију са чак 656 километара мреже и свега око 7.200 домаћинстава која се снабдијевају.

- То представља 11 домаћинстава по километру мреже, што је неупоредиво мање у односу на градско подручје. Отежавајућа околност с аспекта прихода од продаје воде лежи и у чињеници да се у великом проценту ради о домаћинствима са мањим бројем чланова и викендицама и објектима који се сезонски или никако не користе - навели су из “Водовода”.

Додају да сваки од поменутих сеоских водовода има своје специфичности и проблеме који додатно отежавају нормално функционисање у управљању и одржавању. Неки од проблема су велики трошкови електричне енергије на пумпним и препумпним станицама, повећани трошкови анализа, узорковања и хигијенског третмана воде, чести кварови на мрежи, велики број старих водомјера у линији који се не могу репарирати приликом замјене, непрописне димензије, локације и квалитет изграђених шахтова, проблеми двојног напајања из разних бунара и неконтролисаних изворишта.

- Због тога  су приходи од продаје воде далеко мањи од планираних, а повећан је и ризик мијешања хигијенски неисправне воде у систем - наводе у “Водоводу”.

Додали су да су се повећани трошкови у пословању јавили и због бруто плата одређеног броја радника из Центра за развој пољопривреде и села, као и радника, односно мјештана, на привременим и повременим пословима, те повећања трошкова горива и другог.

- “Водовод”, као ријетко које комунално предузеће у региону, има карактер регионалног водовода имајући у виду да, поред градског подручја, водом снабдијева општине Лакташи и Челинац, све бањалучке сеоске водоводе преузете од Центра за развој пољопривреде и села, па и дијелове сеоских насеља Челинца (Мемићи), Кнежева (Јаворани), те Мркоњић Града и Рибника - наводе у “Водоводу”.

Мимо поменутих, по завршетку пројекта водоводног система Црно Врело, којим ће напокон бити омогућена уредна испорука воде сјеверозападном дијелу бањалучке општине, такође ће се снабдијевати и многи дијелови приједорске општине.

- Зато ће, упркос свим напорима овог комуналног предузећа, због изразито великих трошкова насталих ширењем мреже, а уз недовољне приходе од продаје воде, пословање у наредном периоду бити веома отежано - закључују из “Водовода”.

Дужина сеоске водоводне мреже

- 48 километара Бронзани Мајдан

- 151 километар Гашића Врело 

- 206 километара Бањица

- 251 километар остали

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана