Студенти из Новог Сада посјетили “Еко топлане”

А. С.
Студенти из Новог Сада посјетили “Еко топлане”

Бањалука - Студенти Факултета техничких наука из Новог Сада у склопу практичне наставе посјетили су јуче предузеће “Еко топлане” Бањалука, гдје су имали прилику да виде и од стручног особља сазнају како функционише модеран систем даљинског гријања заснован на чистој енергији.

Александар Анђелковић, шеф Катедре за топлотну технику у овој образовној установи, је рекао да студенти на репрезентативном примјеру могу да виде како се на еколошки начин може снабдијевати одређено подручје.

- Што се тиче мене и студената, изузетно смо задовољни, поготово податком да је у току претходне грејне сезоне биомаса као енергент била заступљена 98 одсто. То је пример који се не може пронаћи ни у светским размерама. У Србији овакве примере немамо, па нам је била идеја да их покажемо нашим студентима - казао је Анђелковић.

Додао је да на факултету у Новом Саду студира велики број студената из Републике Српске који у будућности могу бити носиоци оваквих или сличних пројеката. Студент на смјеру енергетика и процесна техника Александар Петровић презадовољан је виђеним.

- Веома ми се свиђа топлана зато што је модернизована и има велики степен аутоматизације. Имали смо прилику да научимо много нових ствари када је функционисање оваквих система у питању - рекао је он.

Његовом колеги Милошу Несторовићу свидјело се то што топлана као енергент користи чисту зелену енергију.

- На сваком кораку можемо видјети ефекте глобалног загађивања. Мислим да је ово права ствар и да је потребно тежити томе и наставити у том правцу - истакао је Несторовић. 

Изградњом “Еко топлана” завршена је прва и најважнија фаза рјешења проблема даљинског гријања у Бањалуци, јер је обезбијеђен стабилан и еколошки прихватљив извор топлотне енергије, а што је и практично доказано у овој сезони гријања. Како би био обезбијеђен потпуни комфор, односно потребан ниво квалитета гријања свим корисницима, потребно је извршити реконструкцију дистрибутивне мреже која је стара 45 година и у јако је лошем стању. Први кораци већ су направљени недавним снимањем вреловодне мреже специјалним дроном.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана