“Штимају” семафоре за бржи проток возила

М. В.
“Штимају” семафоре за бржи проток возила

Бањалука - Због боље саобраћајне проточности и смањења временских губитака и чекања, у наредних мјесец дана биће коригован рад семафора на одређеном броју раскрсница у граду.

Како су навели у надлежном Одјељењу за саобраћај и путеве, планирано је да се коригује рад семафорских уређаја код Гимназије, а након тога и уређаја на западном транзиту.

Истакли су да је прије почетка ових активности, у протеклом периоду урађена анализа у виду бројања саобраћаја и утврђивања саобраћајног оптерећења и структуре саобраћајног тока на наведеним локацијама.

- Корекција рада семафора код Гимназије планирана је за данас након чега ће се пратити стање на терену, те по потреби урадити додатне ситније корекције - нагласили су у ресорном одјељењу.

Навели су да је анализа на овој раскрсници показала да постоји велики број возача који скрећу лијево из смјера западног транзита (кружног тока), као и из улице Јована Дучића ка граду, а што проузрокује негативан утицај на саобраћајни проток односно на одвијање саобраћаја.

- Из тог разлога је направљена смакнута фаза, на начин да ова возила добијају зелено свјетло, односно слободан пролаз, 10 секунди дуже у односу на возила на истом правцу која им долазе у сусрет. Такође, на основу утврђеног саобраћајног оптерећења одређене су нове дужине трајања зеленог свјетла на свим прилазима - појаснили су из надлежног одјељења.

Након корекције рада семафора код Гимназије, услиједиће корекције рада семафорских уређаја на западном транзиту, од скретања за Шарговац до улице Ранка Шипке, укључујући и ове раскрснице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана