Основна школа “Сети Сава” на Лаушу обиљежила изузетан јубилеј: Пола вијека на путу светосавља

Илијана Божић
Основна школа “Сети Сава” на Лаушу обиљежила изузетан јубилеј: Пола вијека на путу светосавља

Бањалука - Основна школа “Свети Сава” примила је прве ђаке школске 1968/1969. године и од тада је одгојила и на животни пут извела генерације и генерације ученика. Одувијек се одликовала одличним резултатима у образовању. Зато смо поносни на 50 година постојања и плодног рада.

Истакао је то на свечаној академији поводом 50 година рада школе у МЗ Лауш директор ове образовне установе Мирослав Попржен. 

- Иако је прошло пола вијека, нисмо се уморили, напротив, тек смо добили крила. Нека нам Савине благодети и мисли буду  водич у времену које долази, а светосавље пут са којег не смијемо скренути - рекао је Попржен.

Изузетно посјећена свечаност одржана је у понедјељак у Народном позоришту РС. Балетом, глумом, фолклором, рецитацијама и пјесмама ученици су приказали историју школе од почетка па све до данас. Посебна захвалност упућена је пензионисаним радницима који су богато искуство несебично дијелили са млађима преносећи знање дјеци. Када се помене  име просвјетне раднице Јеле Макивић, генерације бивших ученика осјете дашак дјетињства и школских клупа.

- Сваки сусрет са бившим ученицима освјежава сјећања и уљепша дан. Срећна сам кад их видим као професоре на факултетима, љекаре, свештенике, глумце, архитекте, добре занатлије и вриједне раднике, али и брижне родитеље - истакла је Макивићева.

Градоначелник Игор Радојичић честитао је школи овај велики јубилеј, подсјетивши да је она некада носила име народног хероја из Другог свјетског рата Драге Ланга.

- Заједно са друштвено одговорним компанијама припрема се изградња трећег игралишта на Лаушу. Ове године издвојили смо 260.000 КМ за пројекат нове спортске дворане, која би требало да служи потребама школе, али и свим мјештанима насеља Лауш - истакао је Радојичић. 

Ради стварања што бољих услова за наставу, протеклих десет година трају интензивна улагања како у инфраструктуру, тако и у адаптирање простора Основне школе “Свети Сава”.

- Очекује се опремање дигиталних учионица, али и укљученост педагога у реформу образовања. Ова школа изњедрила је одличне ђаке уз помоћ и подршку квалитетног кадра - рекла је министарка просвјете и културе Наталија Тривић.

Честитка предсједнице Српске

Честиткама поводом великог јубилеја придружила се и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

- Била сам просвјетни радник и знам да је то један од послова  гдје увијек можете бити надахнути, али и свјесни одговорности коју носи. С родитељске тачке размишљате о људима који су вам повјерили своју дјецу да их учите. Велика је срећа када се дјеци створе бољи услови за учење и рад. С тим циљем Влада Српске у ову школу уложила је два милиона КМ - закључила је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана