Национални парк “Сутјеска” обиљежио пет и по деценија постојања

Срна
Национални парк “Сутјеска” обиљежио пет и по деценија постојања

Фоча - У Спомен-кући Битке на Сутјесци у Долини хероја на Тјентишту данас је одржана свечана академија поводом пет и по деценија од оснивања Националног парка “Сутјеска”, најстаријег у БиХ.

Представљени су резултати рада овог заштићеног подручја јединствене природе, које је специфично и због историјског значаја, јер је било поприште највеће битке на подручју Југославије у Другом свјетком рату.


Свечаној академији присуствовали су и некадашњи руководиоци Парка, међу којима Неџиб Агановић који је управљао парком шест година, од 1972. до 1978. године.

“Тада је изграђен хотел жМладостж, павиљони, али и путеви. Имали смо омладинске радне акције и никада није била смјена испод 300 бригадира, а моје радно вријеме никад није било испод 12 часова”, подсјетио је Агановић.

Он је додао да је импресиониран резултатима који су постигнути у новије вријеме.

“Видим да је директор Дејан Павловић, којег сам упознао прошле године, велики ентузијаста и да ће Национални парк доживјети још већи процват”, навео је Агановић.

За јубиларну годишњицу изашла је и монографија “Сутјеска - 55 година заштите и очувања насљеђа”.

“Кроз монографију се могу виедјети различити спецификуми Сутјеске - од првих културних стратума, преко тенте Тјентишта до модерне дестинације прворазредног значаја”, рекао је аутор монографије Ђорђе Вуковић, стручни сарадник за културно-историјске вриједности у Националном парку.

За вријеме бивше Југославије, Тјентиште је, као мјесто највећег страдања у Другом свјетском рату, било ходочашће свих југословенских народа, а данас је све препознатљивије по природним љепотама.

Планински вијенац са врховима вишим од 2.000 метара, међу којима је највиши у БиХ - Маглић, затим Зеленгора са осам глечерских језера, прашума Перућица са водопадом Сакавац, кањон Сутјеске, Долина хероја са спомен-комплексом и највећим отвореним базеном на Балкану, као и музички фестивал “ОК фест” разлози су зашто туристи из цијелог свијета посјећују ово подручје.

Управа парка из године у годину улаже у нове смјештајне капацитете, а однедавно су у функцији нове луксузне виле.

“Како су отворени нови објекти, већ од фебруара непрестано имамо ноћења, тако да из дана у дан имамо све више гостију”, рекао је директор Националног парка “Сутјеска” Дејан Павловић.

Он је напоменуо да је у овој години у плану обнова музеја Спомен-куће Битке на Сутјесци, чије је отварање заказано за октобар, а у сарадњи са америчком Амбасадом градиће се и планинарски дом на излетишту Суха, у кањону Сутјеске.

Из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске најављују да ће убрзо почети санација клизишта испод споменика Битке на Сутјесци.

Помоћник министра Свјетлана Радусин наводи да ће радови коштати два милиона КМ, а да је Влада Српске обезбиједила један милион КМ.

“Надамо се да ћемо обезбиједити донације из сусједних држава, првенствено из Србије, Црне Горе и Македоније, а дио и од међународних организација”, рекла је Радусин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана