Љубитеље ријека смеће тјера са обала Врбаса

Милош Васиљевић
Љубитеље ријека смеће тјера са обала Врбаса

Бањалука - Многи љубитељи ријека не могу да уживају на обалама Врбаса, а неће имати ни гдје да се купају ове године, чак и ако им то временске прилике дозволе, јер су бројна купалишта неуређена, пуна смећа, те зарасла у траву и шибље.

Међу њима је и плажа Лиман у насељу Српске топлице која је била једно од омиљених купалишта мјештана овог краја, али и шире. Да немару појединаца нема краја најбоље показује слика коју смо затекли на овом купалишту. Разбацане лименке и друго смеће нарушавају сјај овог бисера природе. Марија М. из Српских топлица не крије разочарање што се њено омиљено мјесто за одмор и релаксацију претвара у одлагалиште смећа.

- Непокошена трава, уз дивљу депонију, нарушава слику наше љепотице, ријеке Врбас. На ово купалиште долазим од седме године и не сјећам се да је икада изгледало овако тужно. Сада је у катастрофалном стању, све је запуштено. Надам се да ће љубитељи природе заједно очистити плажу како бисмо јој вратили стари сјај - казала је Марија М.

Њено мишљење дијели и Марко Л. из Карановца који не може вјеровати да је овакав дар природе препуштен сам себи.

- Срамота је да плаже на најљепшем дијелу Врбаса, гдје нема у близини канализације, буду овако запуштене. Минулог викенда сам дошао са другарима како бисмо роштиљали, али су нам угођај покварили смеће и висока трава. Није ми јасно да нико не одржава плаже на мјестима гдје је Врбас најчистији - рекао је Марко и додао да ништа боље није ни на плажи Шљункара у његовом насељу.

Из Градске управе су казали да одржавање ових плажа није у надлежности града.

Да би Врбас сачувао титулу крајишке љепотице рониоци из клуба “Бук” вриједно уклањају крути отпад из корита ове ријеке, а то раде у сарадњи са Одјељењем за комуналне послове. Предсједник Ронилачког клуба “Бук” Борис Трнинић је казао да је плажа Лиман мјесто гдје чланови овог клуба проводе много времена јер је погодно за роњење.

  • Водостаји су изузетно незгодни, много је падало кише, тако да нисмо имали пуно прилике да радимо. Активности ћемо наставити у августу. Уклањамо крути отпад, стабла, дрвеће, жељезо и све на шта наиђемо када претражујемо ријеку - истакао је Трнинић.

Купалишта

На два купалишта на Врбасу и два на Врбањи вода за купање је неисправна, показала је анализа Института за јавно здравство Републике Српске.

Ријеч је о плажи Зелена у насељу Обилићево и плажи Борик, док на Врбањи на купалишту Зелени вир и код Жутог моста вода није за купање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана