Град Бањалука одлучан да изађе на крај са еколошким пријетњама: Кривичне пријаве против “Еко-трејда” и “Универзума”

Д. О.
Град Бањалука одлучан да изађе на крај са еколошким пријетњама: Кривичне пријаве против “Еко-трејда” и “Универзума”

Бањалука - Град Бањалука поднијеће кривичне пријаве против одговорних лица у предузећу “Еко-трејд” и “Универзум”, након што је еколошка инспекција у кругу Пословне зоне “Инцел” открила да су незаконито одлагали отпадне, индустријске материје.

Саопштено је то у петак из Одјељења за инспекцијске послове града Бањалука. Незаконито поступање са индустријским отпадом откривено је током контроле низа предузећа која дјелују у кругу некадашњег, хемијског гиганта.

- Умјесто да отпад збрињавају на прописани начин и на локацији за коју су имали дозволу, отпад је просипан унутар једне запуштене локације и то на другој локацији унутар “Инцела” - наводе из тог одјељења.

Навели су да је власник оба та предузећа Петар Шмитран, као и да у кругу “Инцела” дјелују двије његове фирме “Еко-тејд” и “Универзум”.

Обје фирме регистроване су за збрињавање индустријских онечишћења, односно, прикупљање и збрињавање употријебљеног моторног уља. По том открићу предузећу је забрањен даљи рад, а простор око локације на који је непрописно збрињаван отпад, ограђен је заштитном траком.

Са локације је узоркован расути отпад и послат на анализу у Институт за заштиту и екологију РС. Резултати тих анализа показаће о каквој врсти отпада се ради, а сумња се да је ријеч о искоришћеном моторном уљу, које је ова фирма прикупљала од других предузећа.

Начелник Одјељења за инспекцијске послове Јанко Кецман истиче да је град Бањалука одлучан да изађе на крај са свим потенцијалним еколошким пријетњама у кругу “Инцела”, као и да све пословне субјекте које представљају евентуални проблем стави под пуну контролу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана