Božana Šljivar: Povećati obuhvat obveznika poreza na nepokretnosti

Srna
Božana Šljivar: Povećati obuhvat obveznika poreza na nepokretnosti

Banjaluka - Načelnik banjalučkog Odjeljenja za finansije Božana Šljivar izjavila je da će Gradska uprava u ovoj godini pojačati aktivnosti na povećanju obuhvata obveznika poreza na nepokretnosti u namjeri da identifikuje neprijavljenu imovinu i na taj način obezbijedi novac za realizaciju brojnih infrastrukturnih projekata na području grada.

Ona je u izjavi za Srnu precizirala da je Banjaluka pokrenula pilot-projekat “Širenje obuhvata obveznika poreza na nepokretnosti”, koji će, između ostalog, podrazumijevati i terensku kontrolu s ciljem identifikovanja neprijavljene imovine.

Šljivareva kaže da je dugoročni cilj rast prihoda, bez povećanja poreskih stopa, odnosno da se obezbijedi da svi obveznici budu upisani u Fiskalni registar nepokretnosti i izvršavaju svoje zakonske obaveze, odnosno da plaćaju porez na nepokretnosti koji je izvorni prihod lokalnih zajednica.

Iako je, iz godine u godinu, evidentan kontinuiran rast prihoda od poreza na nepokretnosti, Gradska uprava ima namjeru da aktivnije upravlja procesom prikupljanja jedne od najznačajnih vrsta prihoda jedinica lokalne samouprave.

Prema podacima Odjeljenja za finansije, u prošloj godini je po ovom osnovu naplaćeno 9,5 miliona KM, što je za 23 odsto više u odnosu na 2017. godinu.

Šljivareva kaže da se iz ovog poreza finansira izgradnja i rekonstrukcija gradske infrastrukture - saobraćajnica, mostova, vodovoda, vrtića, uređenje zelenih površina, održavanje higijene grada i slično.

“Iako je riječ o vlastitom prihodu opština i gradova, prema propisima, poslove naplate, kontrole naplate i prinudne naplate vrši Poreska uprava. Opštine i gradovi imaju obavezu da obavještavaju Poresku upravu o neprijavljenim nepokretnostima koje se nalaze na njihovoj teritoriji”, pojasnila je Šljivareva.

Ona je pozvala sve vlasnike nekretnina na području Banjaluke koji do sada nisu prijavili svoje nekretnine u Fiskalni registar nepokretnosti kod Poreske uprave, da to učine u što kraćem roku.

“Ne samo da je riječ o izvršavanju zakonske obaveze, nego se time prikupljaju sredstva, koja bi trebalo, uz ostale prihode, da obezbijede finansiranje razvoja Banjaluke kao modernog, evropskog grada ugodnog za život svih njegovih stanovnika”, naglasila je Šljivareva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana