Змија изазвала панику на Педијатрији бањалучког Дома здравља

nezavisne.com
Змија изазвала панику на Педијатрији бањалучког Дома здравља

Бањалука - Међу пацијентима и радницима бањалучког Дома здравља (Поликлиника) завладала је паника када је током викенда змија догмизала у дио гдје се налази Педијатрија у овој здравственој установи.

Како сазнајемо, змија је уочена у просторији гдје се особље пресвлачи, а у том моменту било је и дјеце у том дијелу зграде.

“Ја их не волим видјети и стварно сам се шокирао када сам видио грају у ходнику Поликлинике због змије. Било је доста људи, па и дјеце, и сви смо мислили да је у питању нека отровница, јер смо били у страху”, испричао је наш извор.

Из Дома здравља Бањалука потврдили су да је змија била на Педијатрији, те да су љекари и пацијенти одмах пребачени у други дио зграде гдје се налази породична медицина.

Истичу да је све трајало око пола сата, док није дошла екипа која је задужена за уклањање гмизаваца, а у питању је, како кажу, змија која није опасна и све је прошло без проблема.

Како су нам потврдили у предузећу “Еко-бел”, змија јесте била на Поликлиници, али није у питању отровница.

“Нису паничили, али раднике је занимало да ли је змија отровна и да ли може да догмиже на спрат. Појаснили смо им да је ријеч о рибарици, која није опасна. Мислим да је ушла на нека споредна врата”, казала је Невена Јањетовић, еколог у предузећу “Еко-бел”.

Према њеним ријечима, због змија је било интервенција у установама и на јавним површинама, али највише их људи зову да уклоне змије из приватних кућа.

“Имали смо недавно интервенцију на игралишту у насељу Борик, али док су колеге стигле, један мјештанин је већ усмртио змију. Установили смо да се ради о рибарици, која није отровна. И што се осталих интервенција у кућама тиче, нису биле у питању отровне змије, већ смукови или рибарице, које нису опасне”, каже Јањетовићева.

Напомиње да их грађани много питају за те шарене змије које подсјећају на отровнице.

“Смукове људи иначе зову лажне шарке, јер имају боје сличне шарки, али оне нису опасне. Недавно сам разговарала и с једним професором на ПМФ-у, који ми је рекао да у Бањалуци никада није регистрована шарка”, казала је Јањетовићева.

На питање има ли сљепића, рекла је да они нису змије, већ гуштери и да нису опасни.

“Апелујемо да се косе зелене површине јер их је много непокошених у граду, што је један од узрока зашто се у градској зони појављују змије”, казала је Јањетовићева.

Подсјећамо да је недавно змија уплашила и становнике Борика јер се појавила на дјечјем игралишту.

Мјештани нису били сигурни која је змија у питању јер је била велика и личила је на шарку, али су касније екипе “Еко-бела” уклониле змију и закључили су да је у питању рибарица.

Како су нам рекли у бањалучком Дому здравља, у овој здравственој установи има довољно серума уколико би дошло до угриза змија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана