Златни ђаци освојили три бронзане медаље

Александар Стојановић
Златни ђаци освојили три бронзане медаље

Бањалука - Ученици Гимназије позиционирали су Бањалуку раме уз раме са свјетским метрополама, освојивши у међународној арени знања у Москви три бронзане медаље из математике и физике.

Пуни позитивних утисака, држећи у рукама медаље златног сјаја, ђаци су се вратили с Олимпијаде метропола из природних наука, а поносним учинили цијелу школу.

Бањалуци је, захваљујући њиховим резултатима, у конкуренцији 33 метрополе припао пехар за треће тимско мјесто, а у генералном пласману је заузела 22. мјесто.

Алекса Рачић и Сергеј Крчмар освојили су бронзану медаљу из физике, а Марко Јојић из математике. Поред награђених ученика, град на Врбасу су представљали још Николина Жупљанин, Милица Милашиновић, Филип Бештић, Леон Косић и Јован Стоиљковић у пратњи професора Миланке Ђурић-Радукић, Ранке Спасојевић и Бојана Пажина.

Без превелике помпе и пажње јавности, ови ђаци су отишли да представе свој град оним највреднијим, знањем, такмичећи се са вршњацима из много већих и развијенијих градова. У Москви су боравили седам дана, а поред такмичења, нису пропустили прилику да обиђу знаменитости главног града Русије. Искуства и утиске из овог града, како кажу, памтиће до краја живота. Ученику четвртог разреда Алекси Рачићу, који је освојио бронзану медаљу из физике, ово је било друго учешће на престижном такмичењу.

- На такмичењу из математике лани сам освојио бронзану медаљу. Срећан сам што и ове године успјех није изостао - рекао је Рачић.

За разлику од Алексе, ученици Сергеј Крчмар и Марко Јојић су ове године учествовали први пут, али их то није спријечило да освоје бронзану медаљу из физике, односно математике.

- Ово је моје прво међународно такмичење из физике и резултат је био неочекиван. Циљ који сам себи поставио јесте да урадим најбоље што знам, а као награда је дошао остварени резултат - казао је Сергеј, ученик другог разреда.

Марко Јојић је освојио бронзу на такмичењу из математике, а медаља сребрног сјаја измакла је за бод.

- Иако је резултат одличан, остаје жал за тим другим мјестом јер ми је фалио само један бод. Али, све у свему, утисци и искуство су веома позитивни - додаје овај ђак другог разреда.

Поред обавеза на такмичењу, гимназијалци су искористили ову прилику да уживају у чарима једног од највећих свјетских градова. Обишли су Горки парк, Пушкинов музеј, Кремљ, возили се метроом, а као посебно искуство истичу крстарење ријеком Москвом. Ученице Николина Жупљанин и Милица Милашиновић кажу да ће боравак у Москви остати у најљепшем сјећању иако нису освојиле медаљу. Професор математике Бојан Пажин сматра да је изузетан успјех бити дио овако великог такмичења.

- Бањалуци и Гимназији је указана част да се њени ученици “боре” у арени знања с ученицима из милионских градова. Међу учесницима су били ђаци из Бостона, Шангаја, Токија, Берлина и многи други, а Бањалука је по броју становника далеко иза тих градова. Међутим, неки од тих градова су на крају били слабије рангирани од нас и тиме смо показали да можемо да се носимо са највећима - додаје Пажин.

Професорица хемије Миланка Ђурић-Радукић је истакла да су ђаци оправдали повјерење и својим трудом, залагањем и знањем представили Гимназију и град на најљепши начин.

 Град

Градоначелник Игор Радојичић је на позив града Москва с ученицима Гимназије учествовао у раду Московске међународне седмице образовања. У оквиру тога одржан је форум под називом “Град образовања 2018”, гдје је организовано више од 80 сесија о разним темама. Предавања су одржали међународни лидери и експерти из области политике образовања, а представљене су и савремене технологије и опрема у образовном процесу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана